Η Σερβία πρώτη σε θανάτους από καρκίνο σε όλη την Ευρώπη

EUROKINISSI

Τις μακροχρόνιες συνέπειες, που εδώ και χρόνια υποψιαζόμασταν όλοι μας, ότι θα είχαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας το 1999, ήρθε να επιβεβαιώσει με συνέντευξη της στο Sputnik, η Ντάνικα Γκρούιτσιτς, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ογκολογίας και Ακτινολογίας της Σερβίας (IORS).

Η χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στις επιδρομές του ΝΑΤΟ και η καταστροφή επικίνδυνων για το περιβάλλον εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών οδήγησε τη Σερβία να είναι σήμερα πρώτη σε θανάτους από καρκίνο σε όλη την Ευρώπη, με σχεδόν 60.000 νεοδιαγνωσμένους ασθενείς ετησίως σε σύνολο 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η ογκολόγος σημείωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα των βομβαρδισμών, τα οποία μπορεί να χαρακτηριστούν ως «οξεία φάση» σε πρώιμο επίπεδο, ήταν οι θάνατοι ανθρώπων, η καταστροφή εγκαταστάσεων, η ρύπανση του αέρα, των ποταμιών και του εδάφους.

Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με την Ντάνικα Γκρούιτσιτς, ήταν η «χρόνια φάση», η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τους κτηνιάτρους στο νότιο τμήμα της κεντρικής Σερβίας, αφού τα κατοικίδια άρχισαν να γεννούν ζώα με ανωμαλίες.

Στη συνέχεια, οι γιατροί άρχισαν να παρατηρούν περισσότερες περιπτώσεις, όταν οι καλοήθεις όγκοι αναπτύχθηκαν απρόβλεπτα και επιθετικά στους ανθρώπους, φτάνοντας στο 2018 όπου καταγράφηκαν σχεδόν 30.000 νέοι ασθενείς με καρκίνο στην κεντρική Σερβία, χωρίς τις αυτόνομες περιοχές του Κοσόβου και της Βοϊβοντίνα, σε σύγκριση με τους 19.000 του 1999. Επίσης ο αριθμός των θανάτων, παρά τις διαθέσιμες καλύτερες θεραπείες το 2018 έφτασαν τους 15.500 έναντι των 12.000 που σημειώθηκαν το 1999.

Υπενθυμίζεται ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία διήρκησαν περίπου 80 μέρες (συγκεκριμένα από 24 Μαρτίου έως 10 Ιουνίου 1999) και σύμφωνα με τις Σερβικές πηγές, από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους 2.500 (μεταξύ τους 90 παιδιά) και τραυματίστηκαν περίπου 12.500 άνθρωποι. Πραγματοποιήθηκαν χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μόνο με τους ισχυρισμούς των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους περί «ανθρωπιστικής καταστροφής», που κατηγόρησαν τις γιουγκοσλαβικές αρχές ότι πραγματοποίησαν στο Κόσοβο.

Την ίδια περίοδο, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας τη συναίνεση της ΝΔ, έδινε κυριολεκτικά «γην και ύδωρ» στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, μετατρέποντας ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα σε ορμητήριο των δολοφόνων του γιουγκοσλαβικού λαού.

Ενώ ο τότε Συνασπισμός (ΣΥΝ), έπαιζε το σύγχρονο Πόντιο Πιλάτο, ακροβατώντας πάνω στη γραμμή των «ίσων αποστάσεων». Απ’ τη μια καταδίκαζε τους βομβαρδισμούς, από την άλλη υιοθετούσε τα προπαγανδιστικά προσχήματα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ περί «εθνοκάθαρσης» της αλβανικής μειονότητας από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς.

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που, από την πρώτη στιγμή, με ξεκάθαρο τρόπο, κατήγγειλε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου και μαζί με την ΚΝΕ ρίχτηκαν άμεσα στη δράση με κάθε τρόπο. Κινητοποιώντας φορείς του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, διοργανώνοντας συλλαλητήρια απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας και στήνοντας ανθρώπινα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα για να εμποδίσουν τη διέλευση στο ΝΑΤΟικό κομβόϊ του θανάτου. Οι κομμουνιστές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στους ιμπεριαλιστές φονιάδες, από το Λιτόχωρο, όπου αποβιβάζονταν ΝΑΤΟικά στρατεύματα με προορισμό το Κόσσοβο, μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες, μέλη του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος δημιούργησαν ανθρώπινες αλυσίδες και μπλόκα ενάντια στους αμερικανοΝΑΤΟικούς μακελάρηδες.

Σήμερα, 22 χρόνια μετά το σφαγείο της Γιουγκοσλαβίας, δεν ξεχνάμε το φρικιαστικό έγκλημα των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους. Δεν ξεχνάμε τα αθώα θύματα του πολέμου, το λαό της γειτονικής χώρας που έζησε στο πετσί του τη βαρβαρότητα. Όπως δεν ξεχνάμε ότι οι υπαίτιοι αυτής της βαρβαρότητας (Κλίντον, Μπλερ, Κλαρκ, Σολάνα, Σρέντερ, Σιράκ και λοιποί) δεν λογοδότησαν ποτέ, για τα εγκλήματα τους.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...