Η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Αιγύπτου και η αιγυπτιακή στρατιωτική βάση «Βερενίκη»

Αίγυπτος: Η βάση Berenice στην Ερυθρά Θάλασσα
Αίγυπτος: Η βάση Berenice στην Ερυθρά Θάλασσα

Tο καταδρομικό κατευθυνομένων βλημάτων USS Monterey (CG 61) κλάσεως Ticonderoga ήταν το πρώτο αμερικανικό πολεμικό που επισκέφθηκε (12/8/2021) την βάση της Αιγύπτου Berenice στην Ερυθρά θάλασσα. Κατά την επίσκεψη στο πλοίο επέβαινε και ο υποναύαρχος Brad Cooper διοικητής ναυτικών δυνάμεων της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, του 5ου στόλου των ΗΠΑ και των Συνδυασμένων ναυτικών δυνάμεων (U.S. Naval Forces Central Command (NAVCENT), U.S. 5th Fleet and Combined Maritime Forces (CMF).

Το πλοίο και τον Αμερικανό αξιωματούχο υποδέχθηκαν ο υποναύαρχος Ahmed Khaled Hassan Saeed, αρχηγός των αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων και ο αρχιπλοίαρχος Waleed Aly Atiaa διοικητής της βάσης Berenice. Παρών επίσης ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αίγυπτο Jonathan R. Cohen, ο οποίος δήλωσε ότι «η επίσκεψη αυτή είναι δείγμα της ισχυρής αμερικανο- αιγυπτιακής ναυτικής συνεργασίας. Μαζί μαχόμαστε το λαθρεμπόριο, την διακίνηση ανθρώπων και την πειρατεία εξασφαλίζοντας ασφάλεια στη θάλασσα».

Συνδυασμένες ναυτικές δυνάμεις (Combined Maritime Forces (CMF)

Τον Απρίλιο η Αίγυπτος έγινε το 34ο μέλος των CMF. Οι CMF είναι μια διαρκής πολυεθνική συμμαχία που ξεκίνησε το 2002 με σκοπό «να ξεδιπλώσει μια διεθνή τάξη βασισμένη στους κανόνες, απέναντι σε παράνομους μη κρατικούς δρώντες, εξασφαλίζοντας ελευθερία ναυσιπλοΐας και προάγοντας ασφάλεια, σταθερότητα, και ευημερία». Ο χώρος δράσης των CMF περιλαμβάνει την Ερυθρά θάλασσα, την Αραβική θάλασσα, τον κόλπο του Άντεν, τον Ινδικό ωκεανό, τον κόλπο του Ομάν.

Στις CMF συμμετέχουν διαθέτοντας δυνάμεις: Ελλάδα, Τουρκία, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς Δανία Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ιράκ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ν. Κορέα, Κουβέιτ, Μαλαισία, Ολλανδία, Ν. Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα, Βρετανία, ΗΠΑ Υεμένη

Επικεφαλής των δυνάμεων είναι υποναύαρχος των ΗΠΑ, που συγκεντρώνει στα χέρια του τρεις διοικήσεις όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, και αντικαταστάτης διοικητής είναι Βρετανός αρχιπλοίαρχος. Το επιτελείο είναι πολυεθνικό και εδρεύει στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν. Αξιωματικοί από άλλες χώρες μέλη αναλαμβάνουν επικεφαλής στις επιμέρους διοικήσεις των Συνδυασμένων ναυτικών δυνάμεων (Combined Maritime Forces (CMF):

  • Δύναμη επιχειρήσεων 150 (CTF 150 ναυτικές επιχειρήσεις εκτός Αραβικής θάλασσας)
  • Δύναμη επιχειρήσεων 151 (CTF 151 κατά της πειρατείας)
  • Δύναμη επιχειρήσεων 152 (CTF 152 ναυτικές επιχειρήσεις εντός Αραβικής θάλασσας)

Η επιθετικότητα των αστικών τάξεων

Είναι χαρακτηριστική η μορφή οργάνωσης και η ηγεσία των ναυτικών δυνάμεων από συμπολεμιστές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Οι δυνάμεις αυτές, με ή χωρίς προσχήματα, καλύπτουν μια από τις σημαντικότερες περιοχές της γης, όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι μεταφοράς του διεθνούς εμπορίου και των ενεργειακών πρώτων υλών. Ο έλεγχός τους αποτελεί αντικείμενο ανταγωνισμού ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές. Στον ανταγωνισμό αυτό συμμετέχουν με στρατιωτικές δυνάμεις τόσο οι αστικές τάξεις της Ελλάδας όσο και βεβαίως εκείνη της Αιγύπτου, ως ένα ακόμη δείγμα της επιθετικότητάς τους.

Η βάση «Βερενίκη» της Αιγύπτου

Τη στρατιωτική βάση Berenice εγκαινίασε μόλις τον Ιανουάριο του 2020 ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Πρόκειται για μια τεράστια – η μεγαλύτερη- στρατιωτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στα νότια σύνορα της χώρας ανατολικά του Ασουάν.

Η σημασία της είναι εξίσου τεράστια καθώς ελέγχει μια περιοχή μεγάλης διεθνούς ναυσιπλοΐας με επίκεντρο την Ερυθρά θάλασσα και το Σουέζ.

Η βάση διαθέτει ξεχωριστό αεροπορικό και ναυτικό τμήμα. Το αεροπορικό τμήμα περιλαμβάνει διαδρόμους μήκους 3000 μέτρων και πλάτους που κυμαίνεται από 30 έως 45 μέτρα, διαθέτει επισκευαστικές δυνατότητες, καθώς και οχυρωμένες εγκαταστάσεις. Το ναυτικό τμήμα περιλαμβάνει μια αποβάθρα μήκους 1000 μέτρων και βάθους 14 μέτρων, που πληροί τις απαιτήσεις για πλοία μεγάλου βυθίσματος, όπως πχ αεροπλανοφόρα. Περιλαμβάνει πολλά πεδία βολής και εκπαίδευσης για όλα τα όπλα και μια σειρά από εγκαταστάσεις εφοδιασμού και στέγασης.

Η βάση Berenice διαθέτει επίσης ένα στρατιωτικό νοσοκομείο. Περιλαμβάνει ακόμα μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας 3400 κυβικών μέτρων την ημέρα. Όλες οι εγκαταστάσεις συνδέονται με ένα οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων, εκτός από τους εσωτερικούς δρόμους στη στρατιωτική βάση Berenice μήκους έως 110 χιλιομέτρων.

Εκτός από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η Berenice διαθέτει ένα πολιτικό αεροδρόμιο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για τη δημιουργία ενός εμπορικού λιμανιού.

Πληροφορίες : Egypt Independent

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...