Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη χθεσινή συζήτηση για την πανδημία

Συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, 2-04-21
Φώτο Αρχείου / Συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, 2-04-21 / Πηγή: Eurokinissi

Κριτήριο και πυξίδα της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, της οικονομίας των λίγων. Αυτό φάνηκε απ’ την χθεσινή συζήτηση στην προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ανέδειξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Την αιτία των κυβερνητικών παλινωδιών και των αντιφάσεων στη διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσομπας, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Όπως εξήγησε, κριτήριο και πυξίδα της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, της οικονομίας των λίγων.

Υπογράμμισε πως αυτή είναι η αιτία που ένα χρόνο τώρα, στους χώρους δουλειάς, οι οποίοι είναι εστίες διασποράς, δεν παίρνεται κανένα μέτρο αλλά εφαρμόζεται η ανοσία της αγέλης. Πρόσθεσε πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η λήψη μέτρων στους χώρους υπερμετάδοσης, η θωράκιση του συστήματος Υγείας και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Για τον εμβολιασμό που προχωρά με μεγάλες καθυστερήσεις, σημείωσε πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια.

Τις ευθύνες στο λαό φόρτωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Σε μια προκλητική προσπάθεια μετάθεσης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης, η οποία άφησε τον λαό στο έλεος της πανδημίας, επιδόθηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Χωρίς ίχνος διάθεσης να απολογηθεί για την κατάρρευση του συστήματος Υγείας και για τη μετατροπή των εργασιακών χώρων σε εστίες υπερμετάδοσης εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας, επιστράτευσε μακάβριες στατιστικές για να …αποδείξει ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα»!

Βρήκε μάλιστα τον ένοχο για την εκτίναξη των κρουσμάτων, στις «περισσότερες από 700 διαδηλώσεις που έχουν γίνει», στις «μικρές ή μεγάλες παραβάσεις» των περιορισμών, στις «συναθροίσεις σε σπίτια», στην «κόπωση». Όμως, τα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ και οι άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς είναι που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, αφού η κυβέρνηση ούτε καν ελέγχους δεν κάνει για να μην επιβαρύνει τους εργοδότες.

Σε πείσμα της πραγματικότητας η οποία είναι ότι τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί και το τρίτο κύμα «θερίζει», επέμεινε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν όλους αυτούς τους μήνες ήταν πετυχημένα, καθώς «έπαιξαν καθοριστικό στην αναχαίτιση» του κορονοϊού. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «επιτυχία» της χώρας ως προς τον αριθμό απωλειών, καθώς «αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε άλλους 8.000 νεκρούς»!!!

Μίνιμουμ συνεννόηση απ’ τον Αλέξη Τσίπρα

Για «διαχειριστική ανεπάρκεια» και «εξώθφαλμη ανικανότητα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη βουλή επί της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πανδημία, αθωώνοντας ουσιαστικά την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως κόστος, που μάλιστα δεν θέλει να πληρώσει, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτή η επιλογή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε κριτική στην κυβέρνηση ότι με την αντιφατική πολιτική της καταστρέφει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα πολιτικά κόμματα, αποσιωπώντας ότι οι κινήσεις αυτές ουσιαστικά καθορίζονται από τις ανάγκες της αγοράς με στόχο τη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου εν μέσω της νέας οικονομικής κρίσης που επισπεύθηκε από την πανδημία.

Εκανε λόγο για «επικίνδυνη και θανάσιμη τσαπατσουλιά»  εκ μέρους της κυβέρνησης, για «ανικανότητα και μπάχαλο», και εμφανιζόμενος ως εγγυητής της προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας με τις λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις, επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μίνιμουμ επίπεδο συνεννόησης λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που περνά η χώρα.

Πρόθυμη να «βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά

Μια άλλη εκδοχή συναίνεσης στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας ήρθε να αναδείξει στη Βουλή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, πλάι στο περίφημο «θα λογαριαστούμε μετά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Φ. Γεννηματά υποστήριξε ότι τώρα είναι ώρα «για να συνεννοηθούμε και μετά την πανδημία θα μπορούμε να ακονίσουμε τα πολιτικά μας ξίφη». Φυσικά, έντυσε τη …διαθεσιμότητά της με κάποιες δόσεις κριτικής προς την κυβέρνηση, εστιάζοντας κυρίως  στα μέτρα του «άνοιξε – κλείσε».

Η Φ. Γεννηματά χαιρέτισε τη σημερινή στάση του πρωθυπουργού που, όπως είπε μίλησε για πρώτη φορά για συνεννόηση, και κατέστησε σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ προτίθεται να «βάλει πλάτη» στη συγκρότηση ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δείτε ακόμα...