Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης του Αμβούργου για τις ζώνες έρευνας και διάσωσης

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, ΑΝΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτη & ΥΠΑΜ Ν. Παναγιωτόπουλου στο Κάιρο. Υπογραφή Μνημονίου σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022
EUROKINISSI

Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας, αυτήν τη φορά για τον καθορισμό των ζωνών έρευνας και διάσωσης με την Αίγυπτο, εξαπέλυσε η Άγκυρα, επιχειρώντας ταυτόχρονα να προβάλει «τετελεσμένα» όσο αφορά την δικαιοδοσία έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Tanju Bilgiç, αναφέρει πως «οι ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι οι περιοχές στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες διάσωσης ανθρώπων. Αυτές οι περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας. Οι κανόνες σχετικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης καθορίζονται από την σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, σε περιοχές που υπάρχει επικάλυψη τον υπηρεσιών αυτών, οι χώρες είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται».

Ο ίδιος κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει την σύμβαση, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα σε αυτό το σημείο μέχρι σήμερα αποφεύγει να συνεργαστεί με τη χώρα μας και στο παρελθόν έχει απορρίψει τις προτάσεις που υποβάλαμε. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πως οι περιοχές έρευνας και διάσωσης αποτελούν περιοχές κυριαρχίας και συνδέει αυτόν τον ισχυρισμό με τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις». Αφού χαρακτηρίζει έκνομη την στάση της Ελλάδας, λέει πως «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ (σ.σ. του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο) αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την Άγκυρα,«προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της».

«Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα». 

Δείτε ακόμα...