Η Τουρκία μπλόκαρε την έναρξη των συνομιλιών στο ΝΑΤΟ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Η Τουρκία εμπόδισε σήμερα την έναρξη των συζητήσεων στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, σηματοδοτώντας την έναρξη των παζαριών, με την Άγκυρα να διεκδικεί ανταλλάγματα για να πει το «ναι».

Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως στον Στολτενμπεργκ τις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ. Δημοσίευμα του γερμανικού DPA, επικαλούμενο πηγές του, αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να συζητήσει σήμερα τις αιτήσεις ένταξης, αλλά οι συνομιλίες δεν ξεκίνησαν, καθώς η τουρκική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να εγκρίνει την έναρξη τους αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με την «Washington Post», που επικαλείται δύο αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, οι εκπρόσωποι της Τουρκίας έθεσαν βέτο στην έναρξη των συνομιλιών, ισχυριζόμενοι ότι πρέπει να επεξεργαστούν ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με την ένταξη των δύο χωρών.

Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της, δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο της γερμανικής καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ρόμπερτ Ρίντμπεργκ, τον σύμβουλο του Φινλανδού προέδρου Πέτρι Χακαράινεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Στίβεν Λάβγκροουβ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προκειμένου να συζητήσει την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Υπογραμμίστηκε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις επαφές που είχε ο Καλίν συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και διαπραγματεύσεις και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επισιτιστικής ανασφάλειας

Δείτε ακόμα...