Η Βαρσοβία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει το Κίεβο να «επαναπατρίσει» τους άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία

Ο Πολωνός υπουργός ’Αμυνας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Κίεβο να επιστρέψουν στην Ουκρανία οι άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία και βρίσκονται στο εξωτερικό, μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Ζελένσκι να σταματήσει να τους παρέχει προξενικές υπηρεσίες.

Η ουκρανική κυβέρνηση δημοσίευσε χθες, Τετάρτη, κείμενο, σύμφωνα με την οποία το Κίεβο δεν θα χορηγεί πλέον διαβατήρια στους άνδρες που βρίσκονται στο εξωτερικό ηλικίας 18 ως 60 ετών, εκδίδοντας νέο κανονισμό, το πλαίσιο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.

Το Κίεβο επιδιώκει να ενισχύσει με περισσότερους στρατιώτες τις δυνάμεις του για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό.

«Δεν με εκπλήσσει καθόλου που οι ουκρανικές αρχές κάνουν τα πάντα για να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο», δήλωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Πολωνός υπουργός ’Αμυνας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμις στο τηλεοπτικό δίκτυο Polsat. «Προτείνουμε εδώ και καιρό να βοηθήσουμε την ουκρανική πλευρά να διασφαλίσει ότι οι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας θα πάνε στην Ουκρανία», σημείωσε.

«Όλα είναι πιθανά», απάντησε επίσης ο υπουργός σε ερώτηση για το αν η χώρα του θα απαντήσει θετικά σε ενδεχόμενο αίτημα του Κιέβου να απελαθούν οι άνδρες αυτοί που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία στην Ουκρανία.

Εκατοντάδες Ουκρανοί έσπευσαν χθες σε γραφείο έκδοσης διαβατηρίων στη Βαρσοβία, το οποίο ήταν κλειστό, εξοργισμένοι μετά την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει την παροχή μέρους των προξενικών υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...