Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Δοκιμαστική εκτόξευση στρατηγικού πυραύλου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς από τις ένοπλες δυνάμεις της Βορείου Κορέας
Φώτο Αρχείου / Δοκιμαστική εκτόξευση στρατηγικού πυραύλου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς από τις ένοπλες δυνάμεις της Βορείου Κορέας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, που εκτιμάται πως ήταν μακρού βεληνεκούς, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, χονδρικά δυο εικοσιτετράωρα μετά την απειλή της Πιονγκγιάνγκ ότι θα καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου» προς την κατεύθυνση «της ανατολικής θάλασσας», ανέφερε το επιτελείο στη Σεούλ, χρησιμοποιώντας την ονομασία στην κορεατική χερσόνησο αυτής που το Τόκιο αποκαλεί θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο επίσης επιβεβαίωσε τη νέα οπλική δοκιμή, με τον υπουργό Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα να κάνει λόγο περί εκτόξευσης «τουλάχιστον ενός» βαλλιστικού πυραύλου.

Οι ιαπωνικές αρχές εκτιμούσαν πως ο βαλλιστικός πύραυλος ή οι βαλλιστικοί πύραυλοι θα έπεφταν «στη θάλασσα της Ιαπωνίας, εκτός ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, περίπου 550 χιλιόμετρα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Γιουν Σοκ-γελ, διεμήνυσε πως η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τις παράνομες ενέργειές της. Ακόμη, ο κ. Γιουν -που συμμετέχει στη σύνοδο του NATO στο Βίλνιους- ανέφερε πως θα καλέσει να υπάρξει διεθνής αλληλεγγύη μπροστά στις απειλές της Πιονγκγιάνγκ.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος αναμένεται να έχει συνάντηση σήμερα στη λιθουανική πρωτεύουσα με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα. Στην ατζέντα βρισκόταν ήδη ψηλά η Βόρεια Κορέα.

Η σημερινή είναι η δωδέκατη γνωστή πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ φέτος.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...