Η Βραζιλία στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων ξεπουλάει τη διανομή καυσίμων

Ο πρόεδριος της Βραζιλίας, ΜπολσονάροΟ πρόεδριος της Βραζιλίας, Μπολσονάρο

Η Βραζιλία (στα πλαίσια του “Ordem e Progresso” – «Τάξη και Πρόοδος» του Jair Bolsonaro) πουλάει τώρα -μπιτ παρά και τον νευραλγικό τομέα της  διανομής καυσίμων, συνεχίζοντας μια διαδικασία «προαναγγελθέντος θανάτου» που ονομάζει «παραίτησης του ελέγχου των εσόδων από το πετρέλαιο».

Αυτό, μετά τις συνεχείς «σαλαμοποιήσεις» (κατά την προσφιλή τακτική των διαχειριστών του αστικού κράτους –ανεξαρτήτως προβιάς, «νεο-φιλελεύθερης» ή σοσιαλδημοκρατικής …μην πάτε μακριά δείτε τους δικούς μας) αφού δηλαδή με διατάγματα κλπ. τερτίπια αφαιρέσει περιουσιακά στοιχεία από τη βασική (καπιταλιστική πάντα εννοείται) αλυσίδα παραγωγής ξεπουλάνε μία-μία και μεθοδικά τις φέτες του σαλαμιού (στην περίπτωση της Βραζιλίας το μερίδιο διανομής του μεγαλύτερο δικτύου βενζινάδικων στη χώρα –βλ. στα καθ’ ημάς ρεύμα ΔΕΗ-ΔΕΔΗΕ, φυσικό αέριο, ΑΠΕ κλπ).

Η (χρυσοφόρα) εταιρεία Petrobras υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βραζιλίας (CVM) αίτημα για δημόσια προσφορά για να πουλήσει το υπόλοιπο μερίδιο 37,5% στην BR Distribuidora (ο μεγαλύτερος διανομέας και έμπορος παραγώγων πετρελαίου και βιοκαυσίμων της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής, ήδη θυγατρική της Petrobras, που διαθέτει περισσότερα από 8.000 βενζινάδικα στη Βραζιλία) εγκαταλείποντας εντελώς τον –στρατηγικού χαρακτήρα τομέα διανομής καυσίμων.

Η κρατική εταιρεία ξεχνά την κερδοφορία της επιχείρησης και τη σημασία του ομίλου, με την προσδοκία να συγκεντρώσει 2,3 δις$ από την πώληση των μετοχών ( ~450 εκατομ, σε τιμή που θα καθοριστεί από τις «προθέσεις των θεσμικών επενδυτών»).
Και όπως συμβαίνει παντού και πάντα, παρά την πώληση, η μάρκα (logo) BR Distribuidora θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε βενζινάδικα, καθώς η συμφωνία αδειοδότησης είναι ανεξάρτητη από την επιχείρηση και η «κρατική» εταιρεία θα συνεχίσει να παράγει καύσιμα μέσω διυλιστηρίων και να την πωλεί σε διανομείς.

Στην πράξη, όμως, ανοίγει διάπλατα δυνατότητες στις εταιρείες πετρελαίου ΗΠΑ και Βρετανίας να εισάγουν και να πωλούν πετρέλαιο στο δίκτυο BR.

Και αυτό φαίνεται από το ότι η Bank Morgan Stanley θα είναι ο κύριος συντονιστής της προσφοράς, η οποία θα έχει και τη βοήθεια των Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, Itaú BBA, J.P. Morgan και XP Investimentos.

Η Βραζιλία ως μεγάλη δύναμη καπιταλιστική δύναμη έχει μπει και αυτή στο χορό υπέρ των μονοπωλίων σε βάρος του λαού.

Δείτε ακόμα...