Η Βρετανία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μαλί νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν

Βρετανικά Στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ
Φώτο Αρχείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την εσπευσμένη απόσυρση των περίπου 300 στρατιωτικών του που είναι ανεπτυγμένοι στο Μαλί, με το Λονδίνο να επικαλείται κυρίως την καταφυγή του στρατιωτικού καθεστώτος της αφρικανικής χώρας στις υπηρεσίες της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ.

«Το απόσπασμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκαταλείψει» την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ «νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν», είπε ο υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι, ο οποίος εκφράστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι περίπου τριακόσιοι βρετανοί στρατιωτικοί είναι παρόντες στο Μαλί από τα τέλη του 2020, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ η οποία σχηματίστηκε το 2013 (MINUSMA). Η εντολή της τελευταίας προβλέπει να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο κράτος του Σαχέλ, το οποίο αιματοκυλίζει η δράση τζιχαντιστών.

Η Γαλλία, η χώρα που πρωτοστάτησε στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί, ιδίως με την αποστολή Μπαρχάν, όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της, ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο την απόσυρση των δυνάμεών τους. Οι τελευταίοι γάλλοι στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το Μαλί το καλοκαίρι, έπειτα από εμπλοκή που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...