Η υγεία των λαών θύμα των επιχειρηματικών και κρατικών ανταγωνισμών

Άφιξή των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, της Pfizer/ Biontech, στην Ελλάδα
Άφιξή των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, της Pfizer/ Biontech, στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

H εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και της πορείας των εμβολιασμών αποκαλύπτει όλο και πιο εμφατικά τη βαρβαρότητα ενός συστήματος που βάση του έχει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και κριτήριο την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των κεφαλαιοκρατών. Η παντοδυναμία και η ιδανική εικόνα που επιδιώκει να προβάλλει, κλονίζεται από τη «γύμνια» που παρουσιάζει στην προστασία της υγείας των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα εμβόλια COVID-19 παράγονται, σήμερα, χάρη στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο που η δουλειά της εργατικής τάξης και των λαών έχει πετύχει. Όμως, η ανάγκη για καθολική πρόσβαση των λαών στον εμβολιασμό συνθλίβεται στις συμπληγάδες των ανταγωνισμών μεταξύ επιχειρηματικών κολοσσών και καπιταλιστικών κρατών, διαρκώς οξυνόμενων μέσα στο νέο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης που η πανδημία επιταχύνει. Όπως υπολογίζεται από το ΔΝΤ, η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία θα χάσει περίπου 9 τρις δολάρια μέσα σε δύο χρόνια.

Οι πολυεθνικές του φαρμάκου θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές στο βωμό του ανταγωνισμού, της πατέντας και των συμβολαίων και σήμερα προκαλούν, λέγοντας ότι δεν μπορούν να προμηθεύσουν τα εμβόλια που έχουν πληρωθεί προκαταβολικά και πανάκριβα από την εργατική τάξη και τους λαούς, από την κλεμμένη υπεραξία που παράγουν και πάει στα κρατικά ταμεία των καπιταλιστών.

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη:

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε 2,1 δισ. δολάρια σε SANOFI και GSK για την κλινική ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίου, 1,2 δισ. στην ASTRAZENECA για 400 εκατ. δόσεις, 456 εκατ. δολάρια στη J&J, 483 εκατ. στη MODERNA, 2 δισ. στη PFIZER. 750 εκατ. δολάρια πήρε η ASTRAZENECA από την Κομισιόν για 300 εκατ. δόσεις.

εμβολιο κορονοϊού

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια COVID-19, θα μοιραστούν συνολικά έσοδα 100 δισ. δολάρια και συνολικά κέρδη 40 δισ. δολάρια.

Λόγω της ενασχόλησής της με το εμβόλιο, η MODERNA πενταπλασίασε τις πωλήσεις της το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και το τελευταίο εξάμηνο η μετοχή της αυξήθηκε κατά 163%.

Η Pfizer αναμένει περίπου 15 δισ. δολάρια σε πωλήσεις φέτος, μόνο από το εμβόλιο που ανέπτυξε με τη γερμανική «BioNTech».

Περισσότερα από 7 δισ. δολάρια κέρδισαν συνδυαστικά δέκα δισεκατομμυριούχοι του τομέα της Υγείας, ανάμεσά τους ο διευθύνων σύμβουλος της MODERNA, ο ιδρυτής της ιταλικής εταιρείας βιοτεχνολογίας DIASORIN, ο ιδρυτής της BIOMERIEUX που παράγει διαγνωστικά τεστ.

Σε αντίθεση με τους λαούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία της υγείας τους, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι εξασφαλισμένες ακόμα και αν τα εμβόλιά τους δε βγουν στην αγορά, αφού έχουν επιδοτηθεί αδρά και για την έρευνα και για τα έξοδα παραγωγής τους.

Η βαρβαρότητα του συστήματος που όλα – και το φάρμακο – τα έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα έχει φανεί και σε προηγούμενες επιδημίες (SARS 1, MERS, EMBOLA), όταν οι θεραπείες και τα εμβόλια δεν προχώρησαν, επειδή οι συγκεκριμένες επιδημίες αφορούσαν μικρότερο αριθμό ανθρώπων και σε παραμελημένες περιοχές, όπως η Ν.Α. Ασία και η Αφρική, από όπου οι φαρμακευτικοί κολοσσοί δεν περίμεναν αρκετά ικανοποιητικά κέρδη.

Σε αυτό το σύστημα, λοιπόν, όχι μόνο δεν είμαστε «όλοι μαζί», αλλά ο κόσμος των εκμεταλλευτών, του κεφαλαίου, και ο κόσμος των εκμεταλλευόμενων, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, διαχωρίζονται ακόμα πιο ξεκάθαρα την περίοδο της πανδημίας.

Και στην Ελλάδα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις γράφουν το δικό τους «success story», που η πανδημία υποβοηθά. Στο πρώτο εξάμηνο του 2020, οι εξαγωγές φαρμάκου παρουσίασαν αύξηση 59,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το φάρμακο παραμένει σταθερά το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής μεταποίησης μετά τα πετρελαιοειδή, με το ποσοστό συμμετοχής του στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών να ξεπερνά το 6%. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δρομολογούν επενδύσεις άνω των 200 εκ. ευρώ για φέτος, οι οποίες, σε βάθος τριετίας, υπολογίζεται να αγγίξουν τα 600 εκατομμύρια.

Στον αντίποδα, η δημόσια δαπάνη για την υγεία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, μειώθηκε κατά 44% τη δεκαετία 2009-2019, φτάνοντας το 40% των συνολικών δαπανών υγείας να αποτελούν ιδιωτική δαπάνη. Ο άγρια φορολογούμενος εργαζόμενος, ο κακοπληρωμένος, ο μερικώς απασχολούμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος με την πετσοκομμένη σύνταξη, πλήρωσαν για αγορά φαρμάκου το 2019 πάνω από 1,2 δισ. ευρώ!

Όσο για τους εργαζόμενους στον κλάδο, από το 2009 είναι χωρίς κλαδική σύμβαση. Δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, με ατέλειωτες υπερωρίες, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας. Οι απολύσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Πολλοί φαρμακευτικοί κολοσσοί απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους ανά τον κόσμο, στα πλαίσια αποφασισμένων αναδιαρθρώσεών τους.

Η συνειδητοποίηση του χάσματος ανάμεσα στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα και σε αυτά των πλουτοκρατών και των επιτελείων τους, δείχνει πιο ξεκάθαρα πού βρίσκεται η διέξοδος: στην οργανωμένη πάλη, στην αντίσταση στα καλέσματα υποταγής, στη διεκδίκηση όλων όσων αφορούν τις σύγχρονες και πραγματικές μας ανάγκες.

Η ανθρωπότητα έχει εμπειρία από το πώς μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με κριτήριο ανάπτυξης όχι το κέρδος, αλλά την ικανοποίηση των διευρυνόμενων αναγκών, ανέπτυξε πλέρια και απελευθέρωσε τις παραγωγικές δυνάμεις και έθεσε την επιστήμη και την τεχνολογία απρόσκοπτα στην υπηρεσία του ανθρώπου. Προς τα εκεί πρέπει να βαδίσουμε.

Γιώτα Ταβουλάρη
πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Φαρμακευτικών
και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...