Η υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας Τουρκίας – Β. Μακεδονίας εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ

Υπογραφή συμφωνίας των «Πρεσπών» μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ
Φώτο Αρχείου / Υπογραφή συμφωνίας των «Πρεσπών» μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο χωρίο Ψαράδες στις Πρέσπες, παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, Κυριακή 17 ιουνίου 2018 / Πηγή: Eurokinissi (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Η υπογραφή της 5ετούς στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και τη Β. Μακεδονία αποτελεί κόλαφο στην προπαγάνδα, με την οποία η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να νομιμοποιήσει τη ΝΑΤΟική συμφωνία και να κρύψει ότι κανένα όφελος δεν προκύπτει από αυτήν για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Η στρατιωτική συμφωνία βάζει την Τουρκία πιο χοντρά στο παιχνίδι της προμήθειας εξοπλισμού και εκπαίδευσης του στρατού της Β. Μακεδονίας, με «ετήσια κατανομή κονδυλίων που θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Άλλωστε η εκπαίδευση που, ήδη, παρέχει η χώρα μας στη γείτονα, γίνεται κάτω από τα αυστηρά ΝΑΤΟϊκά κριτήρια.

Για όποιον δεν θυμάται, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε το 2018 ότι υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών για να κλείσει το «από Βορρά μέτωπο», ώστε η ελληνική εξωτερική πολιτική να επικεντρωθεί στον «εξ ανατολών κίνδυνο», δηλαδή την Τουρκία. Κι ότι με την είσοδο της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υποτίθεται ότι έκλεινε ένα μεγάλο κεφάλαιο ανταγωνισμών στη Βαλκανική.

Τι αποδείχτηκε όμως; Η τουρκική αστική τάξη αξιοποιεί τη ΝΑΤΟική συμφωνία για να απλώσει και στρατιωτικά τα πλοκάμια της στη Β. Μακεδονία, ρίχνοντας λάδι στον ανταγωνισμό με τη ελληνική αστική τάξη, που είχε για …καμάρι της ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατοχύρωνε το πάνω χέρι στη στρατιωτική συνεργασία με την γείτονα χώρα, αναλαμβάνοντας και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της.

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται αυτό για το οποίο προειδοποιούσε το ΚΚΕ: Ούτε οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή δεν πρόκειται να εκλείψουν. Κι ότι, αντίθετα, η συμφωνία των Πρεσπών διαμόρφωσε το έδαφος για παραπέρα όξυνσή τους, με κινδύνους για όλους τους λαούς της Βαλκανικής.

Δείτε ακόμα...