Η ζωή στα στρατόπεδα στις μέρες του covid-19

stratiwtes1
Πηγή: Eurokinissi

Όλοι εμείς που είμαστε αυτές τις μέρες κλεισμένοι στα στρατόπεδα λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας αντιμετωπίζουμε μια σειρά προκλήσεις.

Από τη μια μεριά είναι ο εγκλεισμός μέσα στις μονάδες, με την παύση των εξόδων και των αδειών, ακόμα και του Πάσχα. Ταυτόχρονα υπάρχει η απαίτηση για τη συνέχιση της καθημερινότητας του στρατοπέδου, αγγαρείες, υπηρεσίες, που παρ’ όλη την παύση των ασκήσεων- εκπαιδεύσεων διαμορφώνουν μια απαιτητική καθημερινότητα σε κάθε μονάδα. Με διαφοροποιήσεις ανά την Ελλάδα και ανά μονάδα αναδεικνύεται μια αρκετά πιεστική πραγματικότητα για την πλειοψηφία των φαντάρων που υπηρετούμε τη θητεία μας.

Αυτά οδηγούν αρκετούς στο να το βάζουν κάτω, να κλείνονται στον εαυτό τους, να είναι σε συνεχή διαμάχη με τους συφάνταρους τους, να μην αντέχουν ούτε λεπτό παραπάνω εδώ μέσα.

Από την άλλη μεριά, συνεχίζουν ακάθεκτοι οι ανταγωνισμοί στην περιοχή. Οι παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα από μεριάς Τουρκίας έχουν αυξηθεί, αξιοποιούνται και νέες μορφές που ασκούν πίεση προς την ΕΕ, και την Ελλάδα για ανταλλάγματα, με στόχο και νέες συμφωνίες, στήριξη σε διάφορα πεδία (Συρία, Αν. Μεσόγειος, Αιγαίο). Εργαλειακά χρησιμοποιήθηκαν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης στον Έβρο όπως αντίστοιχα και οι φήμες για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών υποτιθέμενων φορέων του covid19 από την Τουρκία στην Μυτιλήνη. Οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ υποβοηθούν τις ακροδεξιές φασιστικές φωνές, διαμορφώνουν ένα κλίμα που βλέπει στον μετανάστη- πρόσφυγα μια νέα πιθανή απειλή που αφορά τη δημόσια υγεία (χαρακτηριστικά παραδείγματα η απόλυτη εγκατάλειψη στην Μόρια, στο Κρανίδι κλπ).

Χρέος των κομμουνιστών, των αγωνιστών που υπηρετούμε τη θητεία μας είναι να πάμε κόντρα σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται όσον αφορά τις εξελίξεις αλλά και την καθημερινότητα μέσα στα στρατόπεδα. Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε, αλλά αντίθετα να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για τη βελτίωση της καθημερινότητας, με το παράδειγμα μας να εμπνέουμε τους συναδέλφους μας να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά σε όλη τη θητεία μας. Δεν αποτελεί λύση για κανέναν να “κλαίει τη μοίρα του “, να μην συζητά για αυτά που τον δυσκολεύουν με τους συναδέλφους του. Στη μονάδα μας έχουμε προτείνει τρόπους για να βελτιωθεί η καθημερινότητα, έχει δημιουργηθεί υπαίθριο γυμναστήριο, γίνονται τακτικές προβολές ταινιών, γίνονται και άλλες προσπάθειες για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Απαραίτητη είναι η αλληλεγγύη μεταξύ όσων υπηρετούμε τη θητεία μας ώστε αυτή η περίοδος αντί να είναι απλά “χάσιμο χρόνου”, να βρίσκει τον καθένα μόνο του στις ατελείωτες αγγαρείες, να αποτελέσει περίοδο διαπαιδαγώγησης για τη διαμόρφωση αγωνιστικής στάσης για τη μετέπειτα ζωή μας. Γι αυτό χρειάζεται να πρωτοστατούμε τόσο στην αυστηρή τήρηση των συνθηκών υγιεινής, όσο και σε ότι αφορά την βελτίωση της ζωής μέσα στη μονάδα, το πραγματικό ενδιαφέρον απέναντι στο συνάδελφο. Να βγαίνουμε μπροστά, να αναδεικνύουμε τι συμβαίνει έξω από τα όρια του στρατοπέδου, τις εξελίξεις στην περιοχή, τους ανταγωνισμούς που συνεχίζονται αμείωτοι, τις κινητοποιήσεις των υγιεινομικών για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης του λαού, των εργαζόμενων στα supermarket και αλλού. Να συνεχίζουμε την ενημέρωση και αποκάλυψη της πολιτικής, της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που αποτελεί απαραίτητο όρο για την υπόθεση μας ειδικά σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους.

(Ένας φαντάρος που υπηρετεί τη θητεία του στην Καλλονή Μυτιλήνης)

Δείτε ακόμα...