ΗΑΕ: Κάνουν πειράματα σε καμήλες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μια ομάδα επιστημόνων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χορήγησαν σε καμήλες νεκρά δείγματα COVID-19, ελπίζοντας ότι τα αντισώματα που παράγονται από τα ζώα -τα οποία έχουν ανοσία στον κορονοϊό- κάποια μέρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Άραβες βασίζονταν στις καμήλες εδώ και χιλιετίες και συνεχίζουν να το κάνουν τον 21ο αιώνα καθώς, αυτή τη φορά, χρησιμοποίησαν τα ζώα της ερήμου στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Ο επικεφαλής του Κεντρικού Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Ερευνών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Δρ. Ulrich Wernery και η ομάδα του επέλεξαν καμήλες για τα πειράματά τους, επειδή είναι γνωστό ότι έχουν ανοσία στον COVID-19 όπως και στο Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).

«Οι καμήλες μπορούν να φιλοξενήσουν τον ιό, αλλά δεν αρρωσταίνουν. Με την COVID-19, ο ιός δεν μπορεί να προσκολληθεί στα βλεννογόνα των καμηλών της αναπνευστικής οδού καθώς ο υποδοχέας απουσιάζει», δήλωσε ο Wernery στο Al Arabiya.

«Αυτό κάνει τα πράγματα πολύ ενδιαφέροντα. Εκτός από τους ανθρώπους, οι γάτες, μικρές και μεγάλες, όπως οι τίγρεις και τα λιοντάρια, μπορούν να κολλήσουν την COVID-19 και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλες γάτες και σε ανθρώπους και το αντίστροφο. Όχι όμως οι καμήλες», πρόσθεσε.

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι έκαναν ένεση με νεκρό κορονοϊό στις καμήλες, ώστε αυτές να μπορέσουν να παράγουν αντισώματα. Τα δείγματα αίματος απ’ αυτά τα ζώα, θα επιτρέψουν, στη συνέχεια, «καλύτερες δοκιμές για τη διάγνωση της COVID-19» εξήγησε ο ειδικός.

«Ελπίζουμε ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το αίμα – τα αντισώματα – από τις καμήλες για να θεραπεύσουμε ανθρώπους κατά των μολύνσεων με κορονοϊό» δήλωσε ο Wernery.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποδείχθηκε ότι πολλά ζώα δεν είχαν ανοσία στον κορονοϊό, ενώ υπήρξαν πολλές αναφορές για γάτες, σκύλους, πιθήκους, τίγρεις, λιοντάρια και άλλα ζώα, τα οποία αρρώστησαν ή ακόμη και πέθαναν έχοντας προσβληθεί από τη νόσο.

Πηγή: sputnik.gr

Δείτε ακόμα...