ΗΑΕ: Πρώτη ιστορική αποστολή στον Άρη

Αποστολή της NASA στον Άρη
Καλλιτεχνική απεικόνιση από αποστολή της NASA στον Άρη

Με μια ιστορική εκτόξευση του “Amal” (Ελπίδα) τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπαίνουν στην οικογένεια των χωρών που συμμετέχουν με αποστολές στον “κόκκινο” πλανήτη.

Η εκτόξευση έγινε πάνω σε πύραυλο H2-A από το διαστημικό αεροδρόμιο Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας.

Η διάρκεια του ταξιδιού της “Ελπίδας” θα διαρκέσει περίπου 7 μήνες. Αναμένεται να φτάσει στον προορισμό της τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια ημερομηνία που σηματοδοτεί και την 50ή επέτειο από τη γέννηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το «Amal» θα κινηθεί με ταχύτητα κοντά στα 121.000 Km/h για να ταξιδέψει 493 εκατομμύρια χιλιόμετρα ώστε να φτάσει στον Άρη και να τεθεί σε τροχιά, από όπου θα αποστέλλει νέα δεδομένα για το κλίμα και την ατμόσφαιρά του. Το σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη για ένα ολόκληρο αρειανό έτος- 687 ημέρες, προκειμένου να συγκεντρώσει επαρκή δεδομένα. Θα πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τον Άρη μέσα σε 55 ώρες.

To αραβικό διαστημόπλοιο θα μεταφέρει τρεις τύπους αισθητήρων για μετρήσεις σχετικά με την ατμόσφαιρα του Άρη. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν έρευνες για τη σκόνη και το όζον του πλανήτη, μετρήσεις σχετικά με τα κάτω τμήματα της ατμόσφαιρας και μετρήσεις σχετικά με τα επίπεδα οξυγόνου και υδρογόνου. Οι έρευνες θα εστιαστούν στο πώς αυτά τα δύο τελευταία στοιχεία- απαραίτητα για το νερό- διαφεύγουν από τον πλανήτη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...