Ιαπωνία: Ανησυχία προκαλεί η απόρριψη στη θάλασσα ραδιενεργών υδάτων από τη Φουκουσίμα

(FUKUSHIMA) Φουκουσίμα, Ιαπωνία / Πυρηνικό Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας - Πυρηνικό Ατύχημα 11/03/2011
Φώτο αρχείου / (FUKUSHIMA) Φουκουσίμα, Ιαπωνία / Πυρηνικό Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας – Πυρηνικό Ατύχημα 11/03/2011 / Πηγή: WIKIPEDIA

Αυξάνονται οι ανησυχίες των γειτονικών κρατών της Ιαπωνίας, για την πρόθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης να απορρίψει μέσα στη θάλασσα ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Το νερό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ψύξη αντιδραστήρων που είχαν υποστεί ζημιές όταν αυτός ο πυρηνικός σταθμός, που βρίσκεται βόρεια του Τόκιο, είχε πληγεί το 2011 από σεισμό και τσουνάμι.

Η απόρριψη του νερού στον Ειρηνικό από τις τεράστιες δεξαμενές, στις οποίες ήταν αποθηκευμένο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Η Ιαπωνία έχει ισχυριστεί επανειλημμένως ότι το νερό είναι ασφαλές, λέγοντας πως έχει φιλτραριστεί για να απομακρυνθούν τα περισσότερα ισότοπα, αν και περιέχει ίχνη τριτίου, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.

Η Κίνα έχει επικρίνει το σχέδιο της Ιαπωνίας για την απόρριψη των υδάτων, κατηγορώντας την για έλλειψη διαφάνειας και λέγοντας πως δημιουργεί μια απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον και για την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η Νότια Κορέα έχει ήδη απαγορεύσει τα προϊόντα διατροφής που προέρχονται από τα ύδατα κοντά στη Φουκουσίμα, στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...