Ιαπωνία: Δημοσίευσε «Λευκή Βίβλο» για την Αμυνα

Κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό
Κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Με φόντο αμυντικές συμφωνίες, ενίσχυση διμερών σχέσεων και συμμαχιών εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός σε Ασία – Ειρηνικό, όπου μετατίθενται σταδιακά το «κέντρο βάρους» του παγκόσμιου ανταγωνισμού και η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας.

Η απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα για την Ιαπωνία είναι «πιο σοβαρή παρά ποτέ», τονίζεται στη νέα «Λευκή Βίβλο» για την Αμυνα, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Η ετήσια έκθεση του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας τονίζει τη σημασία της πρόσφατης μεγάλης αύξησης του προϋπολογισμού για την Αμυνα από 1% σε 2% του ΑΕΠ ως το 2027, καθώς ο κόσμος «έχει εισέλθει σε νέα εποχή κρίσης».

Το έγγραφο είναι αφιερωμένο κυρίως στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ αναφέρεται πως τα πρόσφατα ρωσοσινικά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια προκαλούν κι αυτά ανησυχία.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν, αξίας 300 εκατ. δολαρίων, κίνηση που κλιμακώνει τη σφοδρή αντιπαράθεση με την Κίνα. Στον προϋπολογισμό του 2023 το Κογκρέσο έχει εγκρίνει βοήθεια έως και 1 δισ. δολαρίων για όπλα στην Ταϊβάν.

Την περασμένη βδομάδα την Παπούα Νέα Γουινέα επισκέφτηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, με φόντο αμυντική συμφωνία που έχουν συνάψει τα δυο κράτη για ανακαίνιση λιμένων και αεροδρομίων για στρατιωτική και πολιτική χρήση για 15 χρόνια από τις ΗΠΑ. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ένα σκάφος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ θα φτάσει τον Αύγουστο στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής συμφωνίας για την επιβολή του νόμου στη θάλασσα.

Την επομένη στην Παπούα Νέα Γουινέα βρέθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στο γειτονικό νησί, Βανουάτου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...