Ιαπωνία: Έκρηξη του ηφαιστείου Σακουρατζίμα

Από την έκρηξη του ηφαιστείου (πηγή φωτό: Kyodo News)
Από την έκρηξη του ηφαιστείου (πηγή φωτό: Kyodo News)

Το ηφαίστειο Σακουρατζίμα, που βρίσκεται ανοικτά του νησιού Κιούσου της Ιαπωνίας, στα νοτιοδυτικά της χώρας, εξερράγη σήμερα Κυριακή, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ανεβάζοντας στον βαθμό 5 το επίπεδο συναγερμού – το ανώτατο επίπεδο – για πρώτη φορά για το συγκεκριμένο ηφαίστειο.

Η υπηρεσία καλεί σε εκκένωση των κοντινών περιοχών, ενώ προειδοποιεί ότι ηφαιστειακές πέτρες μπορεί να πέσουν σε απόσταση έως και 3 χιλιομέτρων από τον κρατήρα. Η εν λόγω ζώνη περιλαμβάνει και τις περιοχές Αριμούρα και Φουρουσάτο της πόλης Καγκοσίμα, το κύριο μέρος της οποίας βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του κόλπου από την πλευρά που βρίσκεται το ηφαίστειο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Φουμίο Κισίντα έδωσε εντολή στην κυβέρνηση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μετέδωσε το ιαπωνικό ενημερωτικό δίκτυο NHK.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στην λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Σεντάι – που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το ηφαίστειο Σακουρατζίμα – μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στην περιοχή του ηφαιστείου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, NHK

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...