Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ – Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Πηγή: Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 7,3 Ρίχτερ έπληξε τις επαρχίες Φουκουσίμα και Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους των νομών Φουκουσίμα, Μιγιάγκι και Γιαμαγκάτα να αναμένουν μετασεισμούς.

Ο σεισμός, στην ίδια περιοχή που καταστράφηκε από τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών πριν από 11 χρόνια που προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, σημειώθηκε σε βάθος 60 χιλιομέτρων, 57 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA).

Η JMA εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι και για κύματα ύψους ενός μέτρου, μετέδωσε το NHK αναφέροντας κύματα ύψους 20 εκατοστών σε ορισμένα σημεία. Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εκτιμήσει την έκταση τυχόν ζημιών μετά τον σεισμό, που συγκλόνισε μεγάλες περιοχές της Ιαπωνίας.«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασώσουμε πληγέντες (από τον σεισμό) και να επικοινωνήσουμε κατάλληλα τις πληροφορίες», είπε. Η Tokyo Electric Power Company δήλωσε ότι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων 700.000 στην πρωτεύουσα, και ότι ελέγχει την κατάσταση των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα και σε άλλους σταθμούς, μετέδωσε το NHK.

Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη ζημιές σε αυτά ή σε διυλιστήρια πετρελαίου στην ακτή, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Περίπου 156.000 σπίτια έμειναν επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την εταιρεία Tohoku Power Electric.

Η σιδηροδρομική εταιρεία JR East, η οποία εξυπηρετεί τη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε σημαντικές διακοπές στο δίκτυό της.

Η Tepco ανέφερε στο Twitter ότι διενεργεί ελέγχους στις εγκαταστάσεις της, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από ένα γιγαντιαίο τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...