Ιαπωνία: Ψαράδες προσφεύγουν κατά του κράτους για την απόρριψη στον ωκεανό του νερού από τη Φουκουσίμα

Ιαπωνία - Σεισμός, 2011 - Τσουνάμι
Οι κατεστραμμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Περίπου 100 ψαράδες και κάτοικοι του νομού της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, θα καταθέσουν αυτή την εβδομάδα προσφυγή σε βάρος του ιαπωνικού κράτους επιχειρώντας να το κάνουν να σταματήσει την απόρριψη στη θάλασσα του νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Η προσφυγή τους θα κατατεθεί την Παρασκευή στο πρωτοδικείο της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σουζίε Τάνζι, μέλος της συλλογικότητας που προχωρεί στην εν λόγω προσφυγή.

«Η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεσή της να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των ψαράδων πριν αποφασίσει για την απόρριψη», δήλωσε.

«Είναι μια κακή πολιτική, επειδή αψηφά την αντίθεση όχι μόνο του συνεταιρισμού των ψαράδων της Φουκουσίμα, αλλά και συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα». «Η απόρριψη στον ωκεανό δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή επειδή επιδεινώνει τα βάσανα των θυμάτων του πυρηνικού ατυχήματος» της Φουκουσίμα το 2011, έπειτα από ένα γιγάντιο τσουνάμι, πρόσθεσε η Τανζί.

Πολλοί ιάπωνες ψαράδες εκφράζουν φόβους ότι θα υποστούν συνέπειες για την απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό του νερού της Φουκουσίμα που προέρχεται από όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και ύδατα που ήταν απαραίτητα για την ψύξη των αντιδραστήρων της που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές το 2011.

Οι φόβοι τους έχουν ήδη επαληθευθεί: αφότου άρχισε η απόρριψη των υδάτων στα τέλη Αυγούστου, η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ διέκοψαν όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλάσσιων προϊόντων, την ώρα που αυτές οι δύο αγορές αντιπροσώπευαν μαζί το 42% των εξαγωγών του ιαπωνικού τομέα κατά το 2022.

Το Τόκιο ζήτησε από την Κίνα να άρει αυτούς τους εμπορικούς περιορισμούς, με το επιχείρημα πως η απόρριψη του νερού στη θάλασσα είχε εγκριθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε η διαδικασία να μην θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...