Ιαπωνία: Στους 8 οι αγνοούμενοι ναυτικοί από ναυάγιο φορτηγού πλοίου

Διάσωση μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Jintian» που βυθίστηκε στην Ιαπωνία
Διάσωση μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Jintian» που βυθίστηκε στην Ιαπωνία

Το λιμενικό σώμα της Ιαπωνίας και αυτό της Νότιας Κορέας συνεχίζουν την επιχείρηση για να εντοπίσουν οκτώ από τα 22 μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Jintian», που ανατράπηκε και βυθίστηκε τη νύχτα ανοικτά του νοτιοδυτικού τμήματος του ιαπωνικού αρχιπελάγους.

«Συνολικά διασώθηκαν 14 ναυτικοί» μέχρι στιγμής, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ιαπωνικού λιμενικού. «Αγνοούμε ακόμη την κατάσταση και τις εθνικότητές τους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, έντεκα από τους δεκατέσσερις «δεν έχουν τις αισθήσεις τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού λιμενικού σώματος, που ανέσυρε έξι ναυαγούς και τους μετέφερε στο λιμάνι του Ναγκασάκι.

Το φορτηγό, με εκτόπισμα 6.651 τόνων, καταχωρημένο στον νηογνώμονα του Χονγκ Κονγκ, με πλήρωμα 22 μελών, 14 υπηκόων Κίνας και 8 υπηκόων Μιανμάρ, εξέπεμψε SOS στις 11.15 μ.μ. χθες Τρίτη (στις 4.15 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Βρισκόταν σε δυσπρόσιτη περιοχή, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά από τα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Ντάντζο.

Τρία παραπλέοντα εμπορικά σκάφη μπόρεσαν να διασώσουν μερικούς ναυαγούς, πάντα σύμφωνα με το ιαπωνικό λιμενικό.

Αεροσκάφος του λιμενικού της Ιαπωνίας και δυο πλοία του επιχειρούν επιτόπου, ενώ προς την περιοχή κινούνται κι άλλα πλοία από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Το ναυάγιο του «Jintian» καταγράφηκε καθώς η Ιαπωνία και ευρύτερα η ανατολική Ασία πλήττεται από έντονο κύμα ψύχους. Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ανέβηκαν πολύ πάνω από το μηδέν, κυμάνθηκαν περί τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Παραμένει ακόμη άγνωστη η αιτία του ναυαγίου του φορτηγού που μετέφερε ξυλεία. Κατά την ιαπωνική ακτοφυλακή, στην περιοχή έπνεαν σφοδροί άνεμοι όταν το «Jintian» εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...