Παρά τις έντονες αντιδράσεις ξεκίνησε σήμερα στην Ιαπωνία, η απόρριψη μολυσμένων με πυρηνικά ισότοπα υδάτων στον ωκεανό που η κυβέρνηση σχεδίασε για να απομακρύνει από το κατεστραμμένο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια στη Φουκουσίμα.
Η σχετική επιχείρηση άρχισε στη 1 μ. μ. τοπική ώρα (7 π. μ. ώρα Ελλάδας) και συνολικά αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2050, με στόχο την απόρριψη 1,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, που είχε χρησιμοποιηθεί για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που είχαν καταστραφεί μετά τον ισχυρό σεισμό των 9,1 ρίχτερ, τον οποίο ακολούθησε και ένα καταστροφικό τσουνάμι, σαρώνοντας μεγάλο μέρος των ανατολικών ακτών τον Μάρτη του 2011.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, η ανησυχία είναι μεγάλη, με δεδομένο άλλωστε και τα όσα αποκάλυψε η καταστροφή του 2011, για τους όρους αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, συνολικά τη χρήση της επιστημονικής εξέλιξης και γνώσης με στόχο τη μέγιστη δυνατή «βλάβη» για τα κέρδη και το κύρος των μονοπωλίων των αντίστοιχων κλάδων.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) – που τον Ιούλη έδωσε και επίσημη άδεια για τη σχετική διαδικασία – ανακοίνωσε πως ειδικοί του «συνέλεξαν αυτήν την εβδομάδα δείγματα από το νερό που προετοιμαζόταν για την πρώτη απόρριψη» και τα αποτελέσματα ανάλυσης «που έγινε με ανεξάρτητο τρόπο επιτόπου επιβεβαίωσε» ότι η συγκέντρωση Τριτίου βρισκόταν «πολύ πιο κάτω από το όριο των 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο». Το Τρίτιο είναι ραδιενεργή ουσία που δεν απομακρύνθηκε από τα ύδατα κατά την επεξεργασία που είχαν πριν την απόρριψή τους, ωστόσο θεωρείται πως αυτό είναι επικίνδυνο μόνο αν εντοπιστεί συμπυκνωμένο σε συγκεκριμένα επίπεδα. Τόκιο και ΙΑΕΑ επιμένουν ότι τα επιτρεπτά όρια ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που ανιχνεύονται στα ύδατα προς απόρριψη.
Η πρώτη φάση θα αφορά την απόρριψη περίπου 7.800 κ. μ. νερού.
Οι αντιδράσεις από άλλες χώρες διατυπώνονται και στο πλαίσιο γεωπολιτικών αντιθέσεων, που ο ανταγωνισμός ειδικά μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ οξύνει κι άλλο.
Η Κίνα, μέσω του ΥΠΕΞ κατηγόρησε πάλι το Τόκιο για «εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια» που «δε λαμβάνει καθόλου υπόψιν το διεθνές δημόσιο συμφέρον», ζητώντας να σταματήσει η επιχείρηση απόρριψης. Την ίδια στιγμή, οι τελωνειακές της αρχές ανέστειλαν τις εισαγωγές όλων των θαλάσσιων προϊόντων από την Ιαπωνία, στο όνομα της «ασφάλειας των τροφίμων» και με στόχο «να προληφθούν οι κίνδυνοι ραδιενεργούς μόλυνσης που προκαλούνται από την απόρριψη στη θάλασσα μολυσμένων υδάτων». Σημείωσαν δε ότι επιφυλάσσονται και για πρόσθετα «ρυθμιστικά μέτρα» ανάλογα με την «κατάσταση της απόρριψης πυρηνικού μολυσμένου νερού στην θάλασσα στην Ιαπωνία».
Από την δική της πλευρά, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση του κεντροδεξιού Γιουν σουκ – γεόλ (που πρόσφατα χάραξε νέα, αναβαθμισμένα σχέδια συνεργασίας με την Ιαπωνία) κάλεσε το Τόκιο «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα υπάρξουν την επόμενη 30ετία. Ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου κατήγγειλε μάλιστα «ψευδείς πληροφορίες» που κυκλοφορούν και τόνισε πως η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές που προσπάθησαν – όπς είπε – να μπουν στην ιαπωνική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές είχαν πανό που έγραφαν «η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»