“Ιδού” τι γίνεται στο Αιγαίο: Νοσοκομείο Ρόδου

Νοσοκομείο Ρόδου
Νοσοκομείο Ρόδου / Πηγή: Eurokinissi

Στη συνέχεια του άρθρου της ιστοσελίδας μας με τίτλο “Τι γίνεται στο Αιγαίο;” , το σωματείο εργαζομένων στο Γ. Νοσοκομείο Ρόδου με ανακοίνωσή του δίνει μία εικόνα του τι επικρατεί στον τομέα υγείας στα νησιά του Αιγαίου. Τι συμβαίνει στην “ναυαρχίδα” του τουρισμού σε συνθήκες πανδημίας. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από παρέμβαση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου προς την διοίκηση του νοσοκομείου.

Το σωματείο ζήτησε την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό, “δεδομένου ότι σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, λείπουν 60 ειδικευμένοι γιατροί, 222 νοσηλευτές, 65 τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, 10 χειριστές ιατρικών συσκευών και βοηθοί εργαστηρίων και 12 τεχνολόγοι ακτινολόγοι και χειριστές εμφανιστές – ενώ και οι διοικητικοί, τεχνικοί, καθαριστές, φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου”.

Απέναντι στις ελλείψεις αυτές ο διοικητής ενημέρωσε τους εκπροσώπους του σωματείου ότι το νοσοκομείο θα προσλάβει μόλις 10 νοσηλευτές, 4 γιατρούς και 2 χειριστές ακτινολογικών και ότι επίσης αναμένονται “νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό επικουρικούς από την κατανομή των 2000 θέσεων που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση, καθώς και 8μηνιτών από το νέο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας»”.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζήτησαν να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, ιδιαίτερα, κατά προτεραιότητα, για τα τμήματα που αντικειμενικά βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» (ΤΕΠ, Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογική, τραυματιοφορείς, ακτινολογικό, εργαστήρια) ενώ το παράδειγμα της Ιταλίας αναδεικνύει ξανά την ανάγκη να ενισχυθεί η ΜΕΘ με γιατρούς και  νοσηλευτές για να λειτουργήσουν και το 7ο και 8ο κρεβάτι, που βρίσκονται σε αδράνεια λόγω έλλειψης προσωπικού. 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν επίσης την ανάγκη επαρκούς προμήθειας σε ατομικά μέσα προστασίας όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, καθώς στις κλινικές και στα τμήματα οι προμήθειες δίνονται με το σταγονόμετρο.  Σχετικά μάλιστα υπογραμμίζουν ότι στα ιταλικά νοσοκομεία, όπου λόγω των αντίστοιχων με την Ελλάδα περικοπών στην χρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, έχει αποτέλεσμα το 12% των επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων να αφορούν υγειονομικούς. Επίσης καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος 67χρόνου γιατρού.

Οι αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ζήτησαν να γίνει άμεση προμήθεια – με κεντρική ευθύνη του υπουργείου και όχι από τον είδη μειωμένο προϋπολογισμό του νοσοκομείου – των αναγκαίων μέσων προστασίας των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των ασθενών του νοσοκομείου.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...