Ιμαλάϊα: Απόσυρση στρατευμάτων της Ινδίας και της Κίνας από αμφισβητούμενη περιοχή

Φώτο Αρχείου / Περίπολο στρατιωτών του στρατού της Ινδίας στην περιοχή Ladakh

Η Ινδία και η Κίνα συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν τα στρατεύματα από μια αμφισβητούμενη περιοχή λιμνών στα δυτικά Ιμαλάια, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Άμυνας, σε μια ανακάλυψη μετά από μια μακρά διαμάχη στα επίμαχα σύνορα.

Ο Rajnath Singh δήλωσε στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από αρκετούς γύρους συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών διοικητών και διπλωματών.

«Οι συνεχείς συνομιλίες μας με την Κίνα οδήγησαν σε συμφωνία για αποδέσμευση στις βόρειες και νότιες όχθες της λίμνης Pangong», είπε.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι τα στρατεύματα πρώτης γραμμής από τις δύο χώρες είχαν αρχίσει να αποσύρονται από τις ακτές της λίμνης την Τετάρτη.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν η Ινδία δήλωσε ότι τα κινεζικά στρατεύματα εισέβαλαν βαθιά στην πλευρά της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC).

Η Κίνα είπε ότι τα στρατεύματά της λειτουργούσαν στην περιοχή της και κατηγόρησαν τους ινδούς συνοριοφύλακες για προκλητικές ενέργειες.

Τον Ιούνιο, 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν με σιδερένιες ράβδους και πέτρες στην κοιλάδα του Γκάλουαν, την πρώτη απώλεια μάχης στα σύνορα σε 45 χρόνια. Η Κίνα υπέστη επίσης απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων.

Μόλις ολοκληρωθεί η απεμπλοκή στη λίμνη Pangong σε μεγάλο υψόμετρο, στρατιωτικοί διοικητές θα συναντηθούν εντός 48 ωρών για να συζητήσουν την απόσυρση από άλλες περιοχές, δήλωσε ο Σινγκ.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...