Ημέρα μνήμης για το τραγικό δυστύχημα ηλεκτροπληξίας στον Έβρο

evros_delta
(Φωτό αρχείου)Πηγή: Eurokinissi

Δεκαέξι  χρόνια συμπληρώνονται φέτος, όταν σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου 2004, το πρωί στο φυλάκιο Μανίτσα στην περιοχή Κορνοφωλιά, στο Σουφλί του Έβρουκατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης του στρατοπέδου, συνέβη μία απ τις μεγαλύτερες τραγωδίες που βίωσε ο ελληνικός στρατός.

Ο απολογισμός ήταν πέντε νεκροί, ο θάνατος των οποίων οφειλόταν σε ηλεκτροπληξία από καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν τον ιστό της σημαίας στη βάση της, μετά από συντήρηση την οποία είχαν κάνει.

Πρόκειται για τον στρατιώτη (ΤΘ) Χατζηροδιά Αντώνιο του Δημοσθένη, ετών 20, από Θεσσαλονίκη, τον δεκανέα (ΠΖ) Θεοδωρούδη Νικόλαο του Θεοδώρου, ετών 28, από Νικήσιανη Καβάλας, τον λοχία (ΠΖ) Δημητριάδη Χαράλαμπο του Ανέστη, ετών 26, από Δράμα, τον στρατιώτη (ΠΖ) Τσίπη Αγγελο του Δημητρίου, ετών 20 από Συκιές Θεσσαλονίκης και τον στρατιώτη (ΠΖ) Χρυσαφίδη Γεώργιο του Νικολάου, ετών 20, από Σκύδρα Πέλλας.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό συμβάν αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ στρατιωτικών αρχών και της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών.

Το τραγικό δυστύχημα στον Έβρο, έφερε για πολλοστή φορά στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο, το θέμα της θέσης και του ρόλου των στρατευμένων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, των κανόνων ασφαλείας που υπάρχουν, το ζήτημα της εκπαίδευσης και των προτεραιοτήτων που δίνονται σε ΝΑΤΟικές δαπάνες και όχι στον εκσυγχρονισμό των μέσων και των συνθηκών διαβίωσης του στρατιωτικού προσωπικού.

Δέκα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο των 5 στρατευμένων νέων, το φυλάκιο ονομάστηκε «Μανίτσα των 5 Ακριτών», εις μνήμη των αδικοχαμένων νέων μας.

Δείτε ακόμα...