Ημερίδα της ΚΝΕ ενάντια στις εξαρτήσεις στις 28 Ιούνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, που έρχεται σε λίγες ημέρες, βρίσκει τον καπιταλιστικό κόσμο να φλέγεται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που συνθλίβουν τις λαϊκές οικογένειες, αλλά και τις συνθήκες κοινωνικών αδιεξόδων που γεννά ο καπιταλισμός και συνεχώς εκδηλώνονται γύρω μας.

Δύο κόσμοι συγκρούονται σε όλες τις όψεις αυτού του συστήματος, όπως και στο συγκεκριμένο θέμα. Από τη μία ο κόσμος των καπιταλιστών, των αστικών κρατών και των κυβερνήσεων, που θυσιάζουν το μυαλό και την ψυχή των νέων για να υπηρετήσουν τον διπλό στόχο αυτού του συστήματος από τη χρήση και εξάρτηση από τα ναρκωτικά: Την τεράστια κερδοφορία από τη διακίνηση των ουσιών αλλά και την καταστολή της σκέψης, την εξουδετέρωση όσων στοιχείων μπορούν να ωθήσουν τον νέο άνθρωπο να σηκώσει ανάστημα απέναντι στο σύστημά τους. Από την άλλη είναι ο κόσμος των νέων που αντιστέκονται, που δεν δέχονται να συμβιβάζονται και να προσαρμόζονται συνεχώς στα πρότυπα του τρόπου ζωής αυτού του συστήματος, που αγωνίζονται συλλογικά για να αλλάξει αυτός ο σάπιος κόσμος.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ετοιμάζουν ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα και μια πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις. Σε συνθήκες που χιλιάδες νέοι ασφυκτιούν στους σύγχρονους όρους ζωής, σε συνθήκες κοινωνικής και πολιτισμικής παρακμής, διέξοδος δεν είναι η φυγή και οι εξαρτήσεις αλλά η πάλη για την ανατροπή. Γι’ αυτό, το σύνολο της δράσης της ΚΝΕ είναι ένα μεγάλο κάλεσμα για μια άλλη στάση ζωής, που συγκρούεται με το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ οργανώνει ημερίδα ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις. Μέσα από πλήθος θεματικών ομιλιών η ημερίδα θα αναδείξει τις σύγχρονες, πρωτοπόρες θέσεις του ΚΚΕ για σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα και τις σύγχρονες εκφάνσεις τους, όπως η πορεία της τοξικοεξάρτησης και της χρήσης ουσιών, όψεις σχετικά με την προβληματική σχέση και εξάρτηση από το αλκοόλ, η εξάρτηση από τα social media και το gaming, ο τζόγος.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός πολλών νέων, φοιτητών, σπουδαστών, εργαζομένων, επιστημόνων, έχουν απάντηση! Η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, στην πάλη για τη ριζική ανατροπή του συστήματος που γεννά και θρέφει τα αδιέξοδα, την ασφυκτική ζωή, και μετά προβάλλει ως λύση τις εξαρτήσεις.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ συγκρούονται με το σύστημα και τις επιδιώξεις του, γι’ αυτό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια σε ό,τι βάζει στο στόχαστρο τη συνείδηση των νέων. Προβάλλοντας μια άλλη στάση ζωής, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός νεανικού ρεύματος αντίστασης απέναντι στις εξαρτήσεις, αναδεικνύοντας τη δύναμη του ανθρώπου «να σκέφτεται καθαρά, να ζει πραγματικά, να δρα συλλογικά», να είναι πρωταγωνιστής στην πάλη για τη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του τον 21ο αιώνα.

Η ημερίδα αφορά κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται σήμερα και αναζητεί απαντήσεις, και κυρίως διέξοδο από αυτό το σύστημα και την πραγματικότητα την οποία διαμορφώνει.

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιούνη στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας», στον 1ο όροφο του Μεγάρου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα), με ώρα έναρξης 10.00.

Η εισηγητική ομιλία θα γίνει από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν θεματικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις.



Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας

  • Εισηγητική ομιλία

10.00: Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Πρώτη ενότητα: «Κοινωνία – Ανθρωπος – Εξαρτήσεις»

10.30: «Η ουσία του ανθρώπου είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων»Κυριάκος Ιωαννίδης, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

10.45: «Σχετικά με τον τρόπο ζωής. Ορισμένες πλευρές για τη νεολαία και τις εξαρτήσεις»Αποστόλης Χαρίσης, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει διάλειμμα.

  • Δεύτερη ενότητα: «Ουσιοεξαρτήσεις»

11.30: «Ναρκωτικά: Ο διπλός στόχος του συστήματος και η θεωρία του “λειτουργικού χρήστη”»Ελένη Μητικάρη, κοινωνιολόγος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

11.45: «Μύθοι και αλήθειες για την κάνναβη: Κερδοφόρες μπίζνες με θύμα τις νεανικές συνειδήσεις»Ρούλα Γεωργιάδου, ψυχίατρος, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

12.00: «Αλκοόλ, από την κοινωνική χρήση έως την εξάρτηση. Οψεις του ζητήματος»Σοφία Σκλαβενίτη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

Θα ακολουθήσει διάλειμμα.

  • Τρίτη ενότητα: «Συμπεριφορικές εξαρτήσεις: Τζόγος, social media, gaming»

12.45: «Τζόγος: Ψυχολογική και αξιακή εξάρτηση σ’ ένα φαινόμενο με αμύθητη κερδοφορία»Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων

13.00: «Ποστάρω άρα υπάρχω; Η ζωή, η επικοινωνία και η “κοινωνικοποίηση” μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των social media»Ελενα Μποτζιολή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

13.15: «Gaming: Οταν το παιχνίδι δίνει τη θέση του στην εξάρτηση»Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

Θα ακολουθήσει διάλειμμα.

  • Τέταρτη ενότητα: «Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις»

14.00: Χαιρετισμός από το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

14.15: «Η ανατρεπτική δράση της ΚΝΕ για τη νεολαία πρωταγωνίστρια και όχι στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής»Μυρτώ Καλτικοπούλου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

14.30: «Η πείρα της ΕΣΣΔ στην πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις και στα ναρκωτικά»Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, σύμβουλος εξαρτήσεων, στέλεχος του ΚΚΕ.

14.45: «Πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη. Οι επιπτώσεις από την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ»Λεμονιά Φακάρου, ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ.

  • Κλείσιμο ημερίδας

15.00: Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...