Ιμπεριαλιστική σύγκρουση: Παζάρια για την επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

Το φορτηγό πλοίο «Zhibek Zholy» ρωσικών συμφερόντων
Φώτο Αρχείου / Το φορτηγό πλοίο «Zhibek Zholy» ρωσικών συμφερόντων

Σταθερά στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης βρίσκονται και τα παζάρια για την επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Σε μία βδομάδα ή δέκα μέρες θα εντατικοποιήσουμε τις συνομιλίες, επιδιώκοντας να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα» για την υπογραφή σχετικής συμφωνίας από την Ουκρανία και τη Ρωσία, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, με την Άγκυρα να διεκδικεί μεσολαβητικό ρόλο στα παζάρια.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ντράγκι, ο οποίος έκανε λόγο για «κεντρικό ρόλο της Τουρκίας». Επεσήμανε ότι αυτός συνίσταται στην κατοχύρωση της ασφάλειας των πλοίων που θα εκτελούν τις εξαγωγές και στη διασφάλιση ότι δεν θα μεταφέρουν όπλα, απαίτηση που θέτει η Μόσχα.

Ο Ντράγκι χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ ενθαρρυντικό» ότι το σχέδιο που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και το G7 δεν προϋποθέτει αποναρκοθέτηση των ουκρανικών λιμανιών (κάτι που αρνείται να κάνει το Κίεβο), καθώς, όπως ανέφερε, οι θαλάσσιοι διάδρομοι έχουν ήδη προσδιοριστεί.

Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, σε δηλώσεις του στην αρχή της βδομάδας, επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο διεξάγει συνομιλίες με την Τουρκία και τον ΟΗΕ για το θέμα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό κάποια δύναμη πλην της Ρωσίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που θα καταπλεύσουν στα ουκρανικά λιμάνια.

Τα σχετικά παζάρια πάντως συνεχίζονται, παράλληλα με τις καταγγελίες από το Κίεβο ότι η Μόσχα κλέβει ουκρανικά σιτηρά και τα εμπορεύεται στο εξωτερικό.

Τις προηγούμενες μέρες η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματός της η Τουρκία έχει δεσμεύσει στα ανοιχτά του λιμανιού Καρασού το ρωσικό πλοίο «Zhibek Zholy», το οποίο απέπλευσε από το – ελεγχόμενο από τη Ρωσία – ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάσκ, μεταφέροντας σιτηρά που φέρεται να έχουν κλαπεί από την Ουκρανία.

Το πρακτορείο «Reuters» αναφέρει ότι το Κίεβο με επιστολή του από τις 13/6 έχει ζητήσει από την Τουρκία να ερευνήσει τις κινήσεις και το φορτίο άλλων τριών μεγάλων ρωσικών φορτηγών πλοίων που απέπλευσαν από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, ανακοίνωσε χτες πως είναι ψευδείς οι αναφορές ότι το «Zhibek Zholy» κρατείται στο τουρκικό λιμάνι Καρασού ως ύποπτο ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλ. Ζάιτσεφ, δήλωσε ότι το πλοίο «υποβάλλεται στις συνήθεις διαδικασίες».

Αξιωματούχοι στο Καρασού δήλωσαν ότι το πλοίο περιμένει στο λιμάνι, ενώ γίνονται έρευνες για την προέλευση του φορτίου. Η δε τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» δημοσίευσε δηλώσεις του Ιλνούρ Τσεβίκ, συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, πως αν αποδειχθεί ότι το σιτάρι είναι κλεμμένο, θα κατασχεθεί και θα διατεθεί προς πώληση εκ μέρους της Ουκρανίας.

Τις προηγούμενες μέρες, πάντως, εκπρόσωποι των φιλορωσικών πολιτικο-στρατιωτικών διοικήσεων που έχουν εγκατασταθεί στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της νότιας Ουκρανίας δήλωσαν ότι έχουν κλείσει συμφωνίες με «φιλικές χώρες» για την εξαγωγή σιτηρών της περιοχής.

Δείτε ακόμα...