Ινδία και Αυστραλία βαθαίνουν τις αμυντικές σχέσεις

ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα του Ινδικού Στόλου
Φώτο Αρχείου / ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα του Ινδικού Στόλου / Πηγή: Eurokinissi

Η Ινδία και η Αυστραλία υπέγραψαν δύο διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες, την Πέμπτη, στο «πρώτο βήμα για την εμβάθυνση της αμυντικής σχέσης» μεταξύ των δύο δυνάμεων του Ινδο-Ειρηνικού, σύμφωνα με δηλώσεις και των δύο χωρών.

Οι συμφωνίες ανακοινώθηκαν μετά από μια εικονική σύνοδο κορυφής μεταξύ των Πρωθυπουργών Scott Morrison της Αυστραλίας και του Narendra Modi της Ινδίας.

Η Ινδία δεσμεύεται συνολικά και γρήγορα για την ενίσχυση των σχέσεών της με την Αυστραλία. Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για τα δύο έθνη μας, αλλά και για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και ολόκληρο τον κόσμο

Narendra Modi, Πρωθυπουργός της Ινδίας

“Δεσμευόμαστε για έναν ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς, Ινδο-Ειρηνικό και ο ρόλος της Ινδίας σε αυτήν την περιοχή, την περιοχή μας, θα είναι κρίσιμη τα επόμενα χρόνια”, πρόσθεσε ο Μόρισον.

Τα νέα σύμφωνα, γνωστά ως Διακανονισμός Συνεργασίας Αμοιβαίας Εφοδιαστικής Αυστραλίας-Ινδίας και Διακανονισμός Εφαρμογής Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας, έρχονται καθώς οι στρατιωτικές εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, η οποία περιλαμβάνει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Κίνα και οι ΗΠΑ ενισχύουν τις θέσεις τους με σκοπό τον έλεγχο των «θαλάσσιων εμπορικών δρόμων μεταφοράς».

Μια κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής ανέφερε ότι και οι δύο χώρες “μοιράζονται ένα όραμα για μια ελεύθερη, ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς και βασιζόμενη σε κανόνες περιοχή Ινδο-Ειρηνικού για την υποστήριξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της πτήσης και της ειρηνικής και συνεργατικής χρήσης των θαλασσών”.

Οι συμφωνίες δεσμεύουν τις δύο χώρες να εμβαθύνουν τη στρατιωτική ολοκλήρωση μέσω πιο περίπλοκων ασκήσεων και να παρέχουν πρόσβαση, η μία στις βάσεις της άλλης, για υλικοτεχνική υποστήριξη.

Με πληροφορίες από: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...