Ινδία – Κίνα: Συνοριακό επεισόδιο με τρεις νεκρούς στο Κασμίρ

Χάρτης Κασμίρ Κίνα Ινδία

Συνοριακό επεισόδιο μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων της Κίνας και της Ινδίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Ινδοί στρατιώτες, σημειώθηκε στα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων και συγκεκριμένα στο Λαντάκ του Κασμίρ.

Όπως αναφέρει το BBC, ο ινδικός στρατός είπε ότι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές «συναντήθηκαν για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες.

Και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι δεν έχει εκτοξευθεί σφαίρα σε τέσσερις δεκαετίες και ο ινδικός στρατός επέμεινε και πάλι την Τρίτη ότι «δεν έπεσαν πυροβολισμοί». Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Ινδοί στρατιώτες «ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου», αλλά δεν υπήρξε επιβεβαίωση από τον στρατό.

Η Κίνα δεν επιβεβαίωσε θύματα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε την Ινδία να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες ή να προκαλέσει προβλήματα. Είπε συγκεκριμένα ότι Ινδοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα δύο φορές τη Δευτέρα, προκάλεσαν και επιτέθηκαν στο κινεζικό προσωπικό, με αποτέλεσμα «σοβαρή φυσική αντιπαράθεση μεταξύ των συνοριακών δυνάμεων στις δύο πλευρές».

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε εξέλιξη ένας νέος γύρος της διαμάχης για την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών – πυρηνικών δυνάμεων, η οποία κρατά πολλές δεκαετίες.

Μεταξύ των δύο χωρών έγινε πόλεμος το 1962 κατά τον οποίο η Ινδία υπέστη ταπεινωτική ήττα. Το 2017, οι δύο χώρες συγκρούστηκαν στην περιοχή αφού η Κίνα προσπάθησε να επεκτείνει έναν συνοριακό δρόμο μέσω ενός αμφισβητούμενου οροπεδίου. Αλλά και η Ινδία έχει κατασκευάσει έναν νέο δρόμο στην περιοχή, που κατά το Πεκίνο θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητα του Δελχί να μετακινεί άντρες και υλικό γρήγορα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...