Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι εγκαινιάζει ένα ναό σύμβολο της εθνικιστικής ινδουιστικής πολιτικής του

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εγκαινίασε σήμερα στη βόρεια Ινδία ένα ναό ο οποίος συμβολίζει το θρίαμβο της συντηρητικής ινδουιστικής πολιτικής του, σε ένα χώρο στον οποίο βρισκόταν άλλοτε ένα τζαμί, η καταστροφή του οποίου είχε προκαλέσει βίαιες θρησκευτικές ταραχές.

Με παραδοσιακή αμφίεση στο χρώμα του χρυσού, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ένα μαύρο άγαλμα αφιερωμένο στον θεό Ράμα στην καρδιά του νέου, ύψους 50 μέτρων, ναού στην πόλη Αγιόντια.

«Η 22α Ιανουαρίου 2024 δεν είναι μόνο μια ημερομηνία στο ημερολόγιο, αλλά αναγγέλλει την έλευση μιας νέας εποχής», δήλωσε ο Μόντι.

Ο ναός αυτός κατασκευάσθηκε εκεί όπου βρισκόταν παλιά ένα τζαμί, το οποίο καταστράφηκε το 1992 από φανατικούς ινδουιστές. Η καταστροφή αυτή, η οποία είχε ενθαρρυνθεί από μέλη του κυβερνώντος κόμματος, είχε προκαλέσει τότε το ξέσπασμα των χειρότερων θρησκευτικών ταραχών που είχαν σημειωθεί στη χώρα από την ανεξαρτησία της, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 2.000 ανθρώπων, των περισσότερων μουσουλμάνων. Είχε επίσης κλονίσει το λαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της Ινδίας.

Έξω από το ναό, δεκάδες χιλιάδες πιστοί που τραγουδούσαν και χόρευαν κρατώντας σημαίες, κορνάροντας και χτυπώντας τύμπανα, έχουν καταλάβει τους δρόμους της πόλης κάτω από μια βροχή από πέταλα λουλουδιών που σκορπίζουν στρατιωτικά ελικόπτερα.

Για το κυβερνών συντηρητικό ινδουιστικό κόμμα, το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), το άνοιγμα του ναού Ραμ Μαντίρ αποτελεί την κορωνίδα δεκαετιών προσπαθειών με στόχο να επικεντρωθεί η πολιτική της χώρας στη θρησκεία της πλειονότητας. Είναι επίσης ένας τρόπος για να αρχίσει ανεπισήμως η εκστρατεία για την επανεκλογή του Ναρέντρα Μόντι.

Περίπου 2.500 μουσικοί πρόκειται να εμφανισθούν σε περισσότερες από 100 σκηνές ενώπιον του πλήθους των προσκυνητών.

Πολλοί απ’ αυτούς τους τελευταίους περπάτησαν μέρες για να φθάσουν στο ναό, η κατασκευή του οποίου στοίχισε περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία διατέθηκαν από δωρεές του κοινού, σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...