«Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτήρισε η ινδική κυβέρνηση την έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα κοντά στο πολυσύχναστο αξιοθέατο της πρωτεύουσας Κόκκινο Φρούριο, προκαλώντας τον θάνατο 8 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20.
Αστυνομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως εξετάζεται αν η πολύνεκρη έκρηξη στο Νέο Δελχί συνδέεται με τις συλλήψεις 7 ανδρών από το Κασμίρ που είχαν προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν όπλα και υλικό για την κατασκευή βομβών.
Κυβερνητική ανακοίνωση περιγράφει το περιστατικό ως «ειδεχθές τρομοκρατικό συμβάν, που διέπραξαν αντεθνικές δυνάμεις».
Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν συνδέονται με τις οργανώσεις Τζαΐς-ε-Μοχάμεντ και Ανσάρ Γκαζουάτ-ουλ-Χιντ, οι οποίες εδρεύουν στο Πακιστάν και τις οποίες έχει χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατικές» η Ινδία.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου»
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου» δήλωσε σε ΜΜΕ ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Kαουάτζα Ασίφ, μετά το πολύνεκρο χτύπημα που σημειώθηκε την Δευτέρα με τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο δικαστικό μέγαρο της πρωτεύουσας, οδηγώντας στον θάνατο 12 ατόμων.
«Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι ο πακιστανικός στρατός δίνει αυτόν τον πόλεμο στη μεθόριο Πακιστάν – Αφγανιστάν και τις απομακρυσμένες περιοχές του Μπαλουχιστάν θα πρέπει να λάβει την επίθεση αυτοκτονίας στο δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ ως εγερτήριο κάλεσμα: Πρόκειται για πόλεμο σε ολόκληρο το Πακιστάν, στον οποίο ο πακιστανικός στρατός καταβάλλει καθημερινά θυσίες, κάνοντας τον κόσμο να νιώθει ασφάλεια».
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο σημειώθηκαν πολύνεκρες συρράξεις στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν, ενώ στην περιφέρεια Μπαλουχισταν του Πακιστάν δρουν αυτονομιστικές οργανώσεις.
Επιμένοντας σε κατηγορίες για την ανοχή του καθεστώτος των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» που δρουν κατά του Πακιστάν, ο Καουάτζα Ασίφ είπε ότι «όλοι αυτοί οι τρομοκράτες έχουν έρθει από εκεί και οι ομάδες τους έχουν διεισδύσει στο Πακιστάν εδώ και μήνες. Σταθμεύουν δυνάμεις τους εδώ όλο τον τελευταίο χρόνο. Έστειλαν γύρω στα 2.500 – 3.000 άτομα πέρυσι και έχουν παρουσία σε διάφορες περιοχές. Γύρω στο 55% των τρομοκρατών που σκοτώνονται (από επιχειρήσεις των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας) ήταν Αφγανοί».
Ο Ασίφ υποστήριξε επίσης ότι στην Καμπούλ δεν υπάρχει «ενιαία κυβέρνηση» και ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν απαρτίζεται από διάσπαρτες οργανώσεις και ομάδες με διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές επιδιώξεις. «Ορισμένες συνδέονται με την Ινδία και ορισμένων τα παραρτήματα προέρχονται από αλλού» ανέφερε.
Κατέληξε δε μεταξύ άλλων προειδοποιώντας ότι «το Πακιστάν δε πρόκειται να ξεκινήσει οποιαδήποτε στρατιωτική περιπέτεια, ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε καμία πράξη επίθεσης να μείνει αναπάντητη (…) θα απαντήσουμε αποφασιστικά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP



