Σε επικίνδυνη ανάφλεξη οδηγείται η αντιπαράθεση Ινδίας – Πακιστάν, απειλώντας να τυλίξει στις φλόγες ενός πλήρους πολέμου τις δύο πυρηνικές δυνάμεις, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ινδία σε πακιστανικά εδάφη τα ξημερώματα της Τετάρτης (αργά τη νύχτα της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) και τις σφοδρές «ανταλλαγές» πυροβολικού που ακολούθησαν κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων των δύο χωρών στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Μέχρι τώρα, Πακιστάν και Ινδία έκαναν λόγο αντίστοιχα για 31 και 15 νεκρούς, αντίστοιχα, καθώς και για 57 και 43 τραυματίες.
Η ραγδαία ανάφλεξη στη μεθόριο των δύο χωρών, με επίκεντρο την πολύχρονη διαμάχη για τον έλεγχο της περιοχής του Κασμίρ, έρχεται σε μια περίοδο έντονης ιμπεριαλιστικής «κούρσας» για την κρίσιμη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, περιπλέκεται και οξύνεται από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, καθώς στην περιοχή των δύο χωρών «συναντιούνται» μεταξύ άλλων κομβικά ανταγωνιστικά σχέδια των αντίπαλων στρατοπέδων, όπως ο υπό διαμόρφωση «Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης» (IMEC) και οι κινεζικοί «Δρόμοι του Μεταξιού» (BRI).
Ο Ινδός υπουργός ’Αμυνας Ρανζάθ Σινγκ επανέλαβε σήμερα τη θέση του Νέου Δελχί ότι οι βομβαρδισμοί είχαν αποκλειστικά στόχο «στρατόπεδα τρομοκρατών», που είχαν ταυτοποιηθεί προσεκτικά για την «αποφυγή να πληγεί άμαχος πληθυσμός ή περιοχές αμάχων».
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε και κατέστρεψε εννέα τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις οποίες πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέλη τζιχαντιστικής οργάνωσης την οποία το Νέο Δελχί κατηγορεί για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους στις 22 Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ.
Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Πακιστάν ότι υποστηρίζει την οργάνωση, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται κατηγορηματικά.

Οι ινδικές επιδρομές σημειώθηκαν λίγες μόνο ώρες, αφού ο πρωθυπουργός Ν. Μόντι ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται και επίσημα η Συνθήκη Υδάτων του Ινδού ποταμού (1960), κάτι που το Πακιστάν έχει δηλώσει ότι ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου», καθώς είναι σαφές πως η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή του Πακιστάν αλλά και την καθημερινότητα του πληθυσμού του, ενώ μάλιστα ήδη η χώρα δοκιμάζεται από ξηρασία.
Ο πακιστανικός στρατός απάντησε με πυρά ισχυρού πυροβολικού προς το ινδικό έδαφος, με την Ινδία να ανταπαντά με βομβαρδισμούς.
Το Ισλαμαμπάντ ισχυρίστηκε επίσης ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων 3 γαλλικής κατασκευής Rafale. Σε διάγγελμά του, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σ. Σαρίφ έκανε λόγο για αερομαχία διάρκειας μιας ώρας, κατά την οποία «τα αεροσκάφη του εχθρού έγιναν θρύψαλα»
Ο Ινδός υπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο επί του τελευταίου θέματος.
Στο Πακιστάν, μετά τις ινδικές πυραυλικές επιθέσεις, συγκλήθηκε εκτάκτως η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, που κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα των παράνομων και απρόκλητων ενεργειών της Ινδίας και να την κάνει να λογοδοτήσει».
Αντιδράσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ – που μετά την επίθεση στην Παχαλγκάμ είχε σταθεί «με σθένος στο πλευρό της Ινδίας ενάντια στην τρομοκρατία» – εξέφρασε ελπίδα ότι οι εχθροπραξίες «θα τελειώσουν πολύ γρήγορα», ενώ ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι συνομίλησε με τους ομολόγους σε Ινδία και Πακιστάν για να τους «ενθαρρύνει» να «ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών για να εξουδετερωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση».
Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν Νοέλ Μπαρόείπε ότι «κατανοούμε τη βούληση της Ινδίας να προστατευθεί απέναντι στη μάστιγα της τρομοκρατίας, αλλά καλούμε προφανώς την Ινδία, όπως και το Πακιστάν, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και προφανώς να προστατεύσουν τους πολίτες».
Η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, καταδίκασε κι αυτή «τη τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή» ωστόσο – πρόσθεσε – «πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα για να μειώσουμε τις εντάσεις (…) είναι πολύ ανησυχητικά όσα συμβαίνουν εκεί. Είναι σαφές πως αυτός ο πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν».
Στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε καθαρά «λυπηρή» τη στρατιωτική επιχείρηση της Ινδίας και δήλωσε ότι η Κίνα «ανησυχεί» για την τρέχουσα κατάσταση καλώντας τις δύο χώρες να «παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση». Εσπευσε δε να δηλώσει ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στον κατευνασμό των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εξέφρασε “βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης” και κάλεσε “τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί επιπλέον επιδείνωση” της κατάστασης, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως οι εντάσεις θα καταστεί δυνατό να κατευναστούν “με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters