Ινδία – Πακιστάν: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με αμερικανική εμπλοκή

Η Ινδία και το Πακιστάν κατέληξαν σε συμφωνία για μια «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός», μετά από την πολύνεκρη σύγκρουση τους, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε «πρόβα πολέμου» ανάμεσα στα ευρωατλαντικά και τα κινεζικά οπλικά συστήματα. 

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία επιτεύχθηκε «μετά από μια μακρά νύχτα συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ». 

Το πρωί του Σαββάτου, οι δύο χώρες είχαν εξαπολύσει έναν νέο κύκλο επιθέσεων σε στρατιωτικές βάσεις, με την εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών και μονάδων πυροβολικού. 

Σε κάθε περίπτωση, το ιστορικό προηγούμενο των αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, δείχνει ότι οι όποιες συμφωνίες τέτοιου χαρακτήρα είναι εύθραυστες και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν και να οδηγήσουν στην επόμενη πολεμική αντιπαράθεση. Πόσο μάλλον όταν η  περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. 

Οι ΗΠΑ προωθούν την ανάπτυξη του ινδικού δρόμου μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας IMΕEC (IΟικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», ο οποίος αξιοποιεί ως κόμβο το πακιστανικό λιμάνι Γκουαντάρ. Οι δύο αυτοί «δρόμοι» πλαισιώνονται με τις αντίστοιχες στρατιωτικές συνεργασίες. 

Τα όσα γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε μεγάλα «δυτικά» μέσα ενημέρωσης είναι ενδεικτικά για τον χαρακτήρα της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, αφού παρουσιάστηκε ως το πρώτο μεγάλο  crash tests της «δυτικής» και της κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας. 

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει προμηθεύσει το 81% των οπλικών συστημάτων του Πακιστάν, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των όπλων που προμηθεύεται η Ινδία από την Ρωσία (31%) μειώνεται σταθερά προς όφελος των αμερικανικών, των γαλλικών, των ισραηλινών και άλλων ευρωατλαντικών πολεμικών βιομηχανιών.

Ευρωατλαντικά think tank όπως το Asia-Pacific Foundation που έχει έδρα το Λονδίνο, σημείωναν στο CNN πως η χρησιμοποίηση κινεζικών αεροσκαφών, πυραύλων και αντιαεροπορικών συστημάτων «καθιστά κάθε εμπλοκή μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ένα de facto πεδίο δοκιμών για τις κινεζικές στρατιωτικές εξαγωγές». 

Με αφορμή μάλιστα τους ισχυρισμούς του Πακιστάν ότι στην γιγαντιαία αερομαχία που έγινε μεταξύ δύο χωρών καταρρίφθηκαν πέντε ινδικά αεροσκάφη, ανάμεσα τους τρία γαλλικά «Rafal» (η γαλλική εταιρεία έχει επιβεβαιώσει την απώλεια ενός τουλάχιστον αεροσκάφους της), στον ξένο Τύπου γίνονται διάφορες αναλύσεις για αυτή την εξέλιξη. «Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει ότι τα οπλικά συστήματα που διαθέτει το Πακιστάν είναι, τουλάχιστον, σύγχρονα ή ισοδύναμα με αυτά που προσφέρει η Δυτική Ευρώπη (ιδιαίτερα η Γαλλία)», δήλωσε ο Μπιλάλ Καν, ιδρυτής της «εταιρείας ανάλυσης άμυνας» Quwa Group Inc. με έδρα το Τορόντο.

Ακόμη πιο ωμά και κυνικά το έθεσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο «Reuters», λέγοντας ότι η αερομαχία της Τετάρτης αποτελεί  «σπάνια ευκαιρία» για παγκόσμιες στρατιωτικές δυνάμεις να μελετήσουν την απόδοση προηγμένων όπλων σε πραγματικές συνθήκες μάχης, καθώς ο κινεζικός πύραυλος PL-15, αντιπαρατέθηκε στον γαλλικό «Meteor» των «Rafale». Ανέφερε, δε, ότι αυτή η σύγκρουση προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για μελλοντικές συγκρούσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ή σε σενάρια που αφορούν την Ταϊβάν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...