Ινδο-Ειρηνικός: Όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ «Δύσης» και Ρωσίας – Κίνας

Περιπολίες και κοινά γυμνάσια Κίνας - Ρωσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό (2021)
Φώτο Αρχείου

Πυκνές είναι οι εξελίξεις στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ «Δύσης», από τη μία πλευρά, και Ρωσίας – Κίνας, από την άλλη, και στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου η Ουάσιγκτον εντείνει σχέδια για να αναβαθμίσει τις συμμαχίες της: Ενδεικτικά είναι τα νέα γυμνάσια με Ιαπωνία και Αυστραλία, κοντά στην ιαπωνική νήσο Χοκάιντο, στα οποία αντέδρασε η Μόσχα.

Ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, χαρακτήρισε τις ασκήσεις αυτές «προκλητική δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν μη περιφερειακές δυνάμεις, μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια» και εξήγησε ότι έγινε και σχετική διαμαρτυρία στην ιαπωνική πρεσβεία στη Ρωσία. Κατέληξε δε προειδοποιώντας ότι «η ανεύθυνη πολιτική της (ιαπωνικής) κυβέρνησης Κισίντα οδηγεί το Τόκιο στον δρόμο της κλιμάκωσης των εντάσεων συνολικά στη Νοτιοανατολική Ασία και στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας».

ΡΩΣΙΑ - ΒΑΛΕΡΙ ΓΚΕΡΑΣΙΜΟΦ

Την ίδια στιγμή, ο Γκερασίμοφ εξέφρασε δυσαρέσκεια ευρύτερα για την αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αναφέροντας: «Στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού υπάρχει μια απότομη αύξηση της πιθανότητας σύγκρουσης (…) Σημειώνουμε τη συσσώρευση του δυναμικού του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού», ενώ εστίασε και σε προσπάθειες – όπως είπε – δυτικών χωρών «που στοχεύουν στην υπονόμευση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας με επίκεντρο την ASEAN» (Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας), στην οποία, όπως όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, παρεμβαίνει αποφασιστικά και η Ρωσία, προσδοκώντας ένα θετικότερο για τα δικά της συμφέροντα συσχετισμό δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ασία. Μεταξύ άλλων, ο Γκερασίμοφ είπε ότι η δημιουργία στρατιωτικών σχημάτων συνεργασίας παρόμοιων με το ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, όπως η AUKUS (Αυστραλία, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες), «φέρνει στην περιοχή προκλήσεις και απειλές παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα». Υπογράμμισε δε ότι «η αλληλεπίδραση στο πλαίσιο της AUKUS επιτρέπει στα κράτη – μέλη όχι μόνο να εκσυγχρονίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους όσον αφορά τα συμβατικά όπλα, αλλά και να αναπτύξουν το πυρηνικό τους στοιχείο».

Ο Γκερασίμοφ τόνισε ακόμα ότι από ρωσικής πλευράς «η πορεία προς την ανάπτυξη μιας περιεκτικής στρατηγικής σύμπραξης με την Κίνα και την Ινδία συνεχίζεται», συμπληρώνοντας ότι «ενεργή, περιεκτική συνεργασία έχει εγκαθιδρυθεί και με τη Βόρεια Κορέα». Όλα αυτά ενώ, όπως αναμετέδωσε και το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιόναπ» (επικαλούμενο το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA), ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα διστάσει να εξαπολύσει επίθεση με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που την προκαλέσουν εχθρικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα. Δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης κατά την οποία συγχάρηκε το στρατιωτικό επιτελείο του για την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) την περασμένη Δευτέρα.

Δείτε ακόμα...