Ινδονησία: Ψηφίστηκε νέος αντιδραστικός ποινικός κώδικας

Η Βουλή της Ινδονησίας ψήφισε ομόφωνα έναν νέο, ιδιαίτερα αντιδραστικό ποινικό κώδικα, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ποινικοποίηση του σεξ εκτός του γάμου, σε μία σαφή ένδειξη της βαθιάς συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στη χώρα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο.

Ο νέος κώδικας, που ισχύει και για αλλοδαπούς κατοίκους και τουρίστες, απαγορεύει τη συμβίωση πριν από το γάμο, την «αποστασία» (εγκατάλειψη μία θρησκείας) και προβλέπει τιμωρίες για προσβολή του προέδρου ή έκφραση απόψεων αντίθετων στην εθνική ιδεολογία.

Ο ποινικός κώδικας είναι άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της ανόδου του θρησκευτικού συντηρητισμού τα τελευταία χρόνια. Ήδη επιβάλλονται αυστηροί ισλαμικοί νόμοι σε μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ημιαυτόνομης επαρχίας Ατσέχ, όπου απαγορεύονται το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια. Δημόσιες μαστιγώσεις πραγματοποιούνται επίσης στην περιοχή για μια σειρά αδικημάτων, όπως η ομοφυλοφιλία και η μοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...