Ινδονησία: Σεισμός 7,6 βαθμών στα νησιά Τανιμπάρ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Ινδονησίας και του Ανατολικού Τιμόρ, όπως ανέφεραν το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και το Ινστιτούτο Σεισμολογίας των ΗΠΑ (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 427 χιλιομέτρων νοτίως του νησιού ’Αμπον της Ινδονησίας, σε εστιακό βάθος 95 χιλιομέτρων. Η ινδονησιακή Υπηρεσία Μετεωρολογίας, Κλίματος και Γεωφυσικής εξέδωσε αρχικά προειδοποίηση για τσουνάμι, την οποία ωστόσο ήρε λίγο αργότερα. Ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκαν μετασεισμοί μεγέθους έως 5,5 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση.

Οι σεισμοί στην Ινδονησία είναι συχνό φαινόμενο, κυρίως επειδή η χώρα βρίσκεται πάνω στη λεγόμενη «ζώνη της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου συγκλίνουν οι τεκτονικές πλάκες. Στις 21 Νοεμβρίου ένας σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την επαρχία της Δυτικής Ιάβας, σκοτώνοντας 602 ανθρώπους.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένας πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών, στα ανοιχτά της Σουμάτρας, προκάλεσε τσουνάμι σε όλον τον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη και την Ινδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...