Ινδονησία: Στους 34 έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου – Αγνοούνται άλλοι 22

Κάτοικοι αποχωρούν απ' τα σπίτια τους στην Ινδονησία μετά την έκρηξη ηφαιστείου
Κάτοικοι αποχωρούν απ’ τα σπίτια τους στην Ινδονησία μετά την έκρηξη ηφαιστείου

Ο απολογισμός της καταστροφικής έκρηξης του ηφαιστείου Σεμέρου στην Ινδονησία αυξήθηκε σήμερα στους 34 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές και ο πρόεδρος της χώρας μετέβη στο σημείο για να διαπιστώσει τις ζημιές.

Το ηφαίστειο Σεμέρου «ξύπνησε» το Σάββατο, εκτοξεύοντας σύννεφα τέφρας και καταστρέφοντας καμιά δεκαριά χωριά στη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φύγουν πανικόβλητοι.

«Ο απολογισμός… ανέρχεται σε 34 νεκρούς και 22 αγνοουμένους», ανακοίνωσε ο Ίργουαν Σουμπέκτι, ο στρατιωτικός διοικητής του Λουμάτζανγκ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα. Είκοσι έξι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, συμπλήρωσε.

Ολόκληροι δρόμοι κατακλύστηκαν από όγκους τέφρας που κάλυψαν φορτηγά ή ακόμα και σπίτια έως τη στέγη τους.

Το χωριό Κούρα Κομπόκαν, το κοντινότερο στον κρατήρα, καταστράφηκε από την καυτή τέφρα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο πολλών κατοίκων του. «Έχω συγκλονιστεί, ζήτησα από τους δικούς μου, εάν έχουν το κουράγιο να επιστρέψουν στο Κούρα Κομπόκαν και μου είπαν όχι, ότι προτιμούν να κοιμηθούν κάτω από ένα δέντρο», δήλωσε ο Μαρζούκι Σουγκάντα, ένας 30χρονος Ινδονήσιος, ο οποίος εργαζόταν σε ένα ορυχείο.

Οι διασώστες εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες αναζητώντας επιζώντες και πτώματα, ανάμεσα στα χαλάσματα, τη λάσπη και τους όγκους τέφρας. Χρησιμοποιούν σκυλιά για να τους βοηθήσουν. Όμως, η απειλή του ηφαιστείου, η αστάθεια του εδάφους και η βροχή επιβραδύνουν τις προσπάθειές τους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 4.200 κάτοικοι της πληγείσας περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Χιλιάδες κατοικίες και κτίρια υπέστησαν ζημιές, μεταξύ των οποίων 24 σχολεία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του κέντρου ΑΗΑ διαχείρισης καταστροφών της Asean.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...