Ινδονησία: Τουλάχιστον 41 νεκροί και 17 αγνοούμενοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Τουλάχιστον 41 νεκροί και 17 αγνοούμενοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδονησία
Πηγή: Associated Press

Τουλάχιστον 41 νεκροί και 17 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών και των ροών κρύας λάβας που έπληξαν κοινότητες στη νήσο Σουμάτρα, στη δυτική Ινδονησία,

Η τραγωδία σημειώθηκε προχθές Σάββατο βράδυ, στις περιφέρειες Άγκαμ και Τάναχ Ντατάρ, στο δυτικό τμήμα της Σουμάτρας, έπειτα από πολύωρες καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και ροές κρύας λάβας από το κοντινό ηφαίστειο Μαράπι.

Τρεις άνθρωποι αγνοούνται στην Άγκαμ και 14 στην Τάναχ Ντατάρ, που υπέστησαν τα πιο βαριά χτυπήματα κι έχουν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας της επαρχίας, δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει πόσοι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα από τα σπίτια τους.

Ο όρος «κρύα λάβα» αναφέρεται σε μάγματα που σχηματίζουν ηφαιστειακά αναβλήματα, ιδίως τέφρα και βράχοι. Όταν σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις, τα υλικά αυτά ενίοτε μετατρέπονται σε μάζες που κατεβαίνουν με καταστροφική ορμή από τον κρατήρα.

Δρόμοι μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια λάσπης, ενώ τα τα νερά μπήκαν σε σπίτια και παρέσυραν οχήματα σε κοντινό ποταμό.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB) ανακοίνωσε πως υπέστησαν ζημιές 84 σπίτια, 16 γέφυρες, δυο τζαμιά και 20 ορυζώνες στην Τάναχ Ντατάρ, που έχει πληθυσμό περίπου 370.000 κατοίκων.

Το όρος Μαράπι («βουνό της φωτιάς», σε τοπική γλώσσα) συγκαταλέγεται στα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία. Τον Δεκέμβριο, ηφαιστειακή έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους φοιτητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...