Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς Άγκυρα: Σταματήστε να παρεμβαίνετε στις σχέσεις μας με τη Λιβύη

Χάρτης Λιβύη Πετρέλαιο
Χάρτης Πετρελαϊκών κοιτασμάτων κι αγωγών στη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σταματήσει να ανακατεύεται σε αραβικές υποθέσεις αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε ο τούρκος υπουργός Άμυνας σχετικά με τη Λιβύη και τις ενέργειες των ΗΑΕ σε αυτή.

“Δεν γίνεται διαχείριση των σχέσεων με απειλές και δεν χωράνε αποικιοκρατικές αυταπάτες στη σημερινή εποχή”, έγραψε στο Twitter ο Γκαργκάς.

Τα ΗΑΕ, μαζί με την Αίγυπτο και την Ρωσία, στηρίζουν την ανατολική Λιβύης και το στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου μάχονται εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης. Η Τουρκία από την άλλη, παρέχει στρατιωτική υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Σάρατζ με έδρα την Τρίπολης.

Χθες, η Τουρκία μέσω του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επέκρινε έντονα τις ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη. Όπως δήλωσε ο Ακάρ στο al Jazzera “Το Αμπού Ντάμπι κάνει κάποια πράγματα στη Λιβύη και τη Συρία. Όλα αυτά καταγράφονται. Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός”. “Πρέπει να ρωτήσουμε το Αμπού Ντάμπι από πού προέρχεται αυτή η εχθρότητα, αυτές οι κακές προθέσεις, αυτή η ζήλια”, πρόσθεσε ο Ακάρ.

“Πρέπει αυτές οι χώρες να σταματήσουν να στηρίζουν (τον Χάφταρ) ώστε να επανέλθει η σταθερότητα και να γίνουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στον πραξικοπηματία Χάφταρ να εγκαταλείψει κάποιους από τους στόχους του”, υπογράμμισε ο Ακάρ.

Η κατάσταση στη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες είναι ιδιαιτέρως οξυμένη, με την Αίγυπτο να απειλεί να επέμβει στρατιωτικά αν η GNA κινηθεί προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη.

Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει οξύνει τις σχέσεις Άγκυρας- Αμπού Ντάμπι, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αντιπαράθεσής τους επειδή η Τουρκία στηρίζει το Κατάρ στη διαμάχη του με τις χώρες του Κόλπου.

Πηγή: NY Times

Δείτε ακόμα...