Ηνωμένο Βασίλειο: Η «Ημέρα Ελευθερίας» έφτασε – Ανησυχεί η επιστημονική κοινότητα

COVID-19 / Καλοκαίρι - Παραλία - 2020-2021

Η επονομαζόμενη «Ημέρα Ελευθερίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε. Η Μ. Βρετανία πετάει τη μάσκα, και αίρει σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού σήμερα. Μια απόφαση όμως που δικαίως ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα, όλους εκείνους τους αγωνιστές της ζωής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετράει επισήμως 128.700 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19· τα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξάνονται ραγδαία επί εβδομάδες. Η χώρα έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στην Ευρώπη· ξεπέρασε τα 50.000 κρούσματα για δύο συνεχόμενα 24ωρα.

Παρά το κύμα μολύνσεων, που συνεχίζει να φουσκώνει, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών που παρέμεναν σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, «Ημέρα Ελευθερίας», προτιμώντας να βασιστεί στην «ατομική ευθύνη» του καθενός, πετώντας το μπαλάκι στο ‘άτομο’ ως φύλο συκής κάλυψης της εμπορευματοποιημένης υγείας.

Από τα μεσάνυχτα, χώροι θεάματος και στάδια μπορούν να λειτουργούν και πάλι με χωρητικότητα 100%, οι ντισκοτέκ μπορούν να υποδέχονται και πάλι το κοινό, μπαρ και παμπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον βρίσκει θέση και δεν ισχύουν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις.

Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά η χρήση της παραμένει συνιστώμενη στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα. Χαλάρωση των μέτρων θα υπάρξει από σήμερα και στα σύνορα. Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο ΗΒ, ακόμα κι αν φθάνουν από χώρες που κατατάσσονται στις «πορτοκαλί» – ανάμεσά τους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία ή η Ισπανία – δεν θα υποχρεούνται πλέον να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους. Η Γαλλία ωστόσο εξαιρείται λόγω της παραλλαγής Βήτα, η οποία ανησυχεί το Λονδίνο εξαιτίας του ότι παρουσιάζει ανθεκτικότητα έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, που χρησιμοποιείται μαζικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Ημέρα ελευθερίας” στην μη προστασία της υγείας, ελευθερία εις βάρος της υγείας των πολλών, ελευθερία στο να πεθάνεις…

Όχι, η ατομική ελευθερία περιλαμβάνει και την ευθύνη της φροντίδας της υγιεινής και της ασφάλειας τόσο για τον ίδιο τον εαυτό σου όσο και για την κοινωνία, τους άλλους. Η δική σου ελευθερία σταματά εκεί που υπάρχει και η ελευθερία των δικαιωμάτων των πολλών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αντρών και γυναικών.

Είναι κάτι βαθύτερο από αυτό που φαίνεται. Πρόκειται για Ελευθερία στον σκοταδισμό, άρνησης στην επιστήμη, στις δυνατότητες της εποχής να ζεις καλά. Είσαι φοβισμένος – και μπορεί να είναι δικαιολογημένο για τη ζωή που ζούμε- αλλά κρύβεσαι πίσω από τη λέξη της ατομικής Ελευθερίας, γιατί δεν πιστεύεις στην δύναμη του λαού, των δικαιωμάτων των πολλών, όλων αυτών που με την εργασία τους δημιουργούν όλα τα τεχνικά-επιστημονικά επιτεύγματα, τον πλούτο της κοινωνίας.

Ναι μπορείς να διαφωνείς, όμως βάζεις ένα λιθαράκι ενάντια στην εξέλιξη της ζωής και της δικής σου επί της ουσίας. Γιατί η δική σου ζωή στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία είναι κρίκος μαζί με όλους τους άλλους, κανείς δεν είναι μόνος, κανείς δεν μπορεί μόνος!

Η ύπαρξη των καπιταλιστών και η επιδίωξή τους για το κέρδος, δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι. Ναι σε βλέπουν σαν πηγή κέρδους, όμως τα πολύτιμα εμβόλια εξάλειψαν την πολυεμελίτιδα, την ανεμοβλογιά. Κρατάμε τις κατακτήσεις της επιστήμης, πετάμε τους καπιταλιστές!

Ελευθερία σημαίνει ζωή, και ζωή σημαίνει πάλη γι΄αυτήν σε όλες τις εκφάνσεις της. Ελευθερία σημαίνει να απολαμβάνεις τα αγαθά που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες.

Ναι παλεύουμε για την ελευθερία της επιστήμης, το να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει με την εργασία του, απαλλαγμένα από τους εκμεταλλευτές και την εξουσία τους.

Ναι, αυτή είναι ελευθερία!!


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ag

Δείτε ακόμα...