Ιόνιο Πέλαγος: Στο ναρκοπόλεμο συνεκπαιδεύονται οι Νατοϊκοί

Πολεμικό Ναυτικό - Πάτρα - Ιόνιο Πέλαγος - Αεροφωτογραφία από την άσκηση Ναρκοπολέμου Αριάδνη 21 με τη συμμετοχή της Νατοϊκής αρμάδας SNMCMG2 - Απρίλης 2021
Φώτο Αρχείου / Αεροφωτογραφία από την άσκηση Ναρκοπολέμου Αριάδνη 21 με τη συμμετοχή της Νατοϊκής αρμάδας SNMCMG2 – Απρίλης 2021 / Πηγή: ΓΕΝ- Eurokinissi

Από το Σάββατο 27 Μαρτίου έως την Κυριακή 04 Απριλίου 2021, διεξήχθη η Νατοϊκή Άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 21», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) «ΥΔΡΑ», το Ναρκοθηρευτικό (Ν/ΘΗ) «ΕΥΡΩΠΗ», η Κανονιοφόρος (Κ/Φ) «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», οι μονάδες της 2ης Σταθερής Νατοϊκής Αντιναρκικής Δύναμης (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two – SNMCMG2) αποτελούμενη από το τουρκικά πλοία «TCG SOKULLU MEHMET PASA», ΝΘΗ «TCG AYVALIK», το γαλλικό ΝΘΗ «FS ORION», το ισπανικό ΝΘΗ «ESPS TAJO», το βουλγάρικο ΝΘΗ «BGS TSIBAR», το ιταλικό ΝΘΗ «ITS TERMOLI», το ρουμανικό υδρογραφικό (Υ/Γ) «RΟS A. CATUNEANU», ομάδες εξουδετερώσεως ναρκών, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, καθώς και Αξιωματικοί Παρατηρητές από την Αίγυπτο και τη Ρουμανία.

Πλοίο Γενικής Υποστήριξης Πολεμικού Ναυτικού Τουρκίας TCG SOKULLU MEHMET PASA (A577)
Φώτο Αρχείου / Πλοίο Γενικής Υποστήριξης Πολεμικού Ναυτικού Τουρκίας TCG SOKULLU MEHMET PASA (A577) / Πηγή: Turkish Navy

Η «Αριάδνη» διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά αντικείμενα διαφόρων μορφών πολέμου με έμφαση στο Ναρκοπόλεμο. Σκοπός όπως δηλώνεται επίσημα είναι η διατήρηση και η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων. Εστιάζει δε στη δοκιμή και αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των αντίστοιχων εκδόσεων τακτικής σε συμμαχικό πλαίσιο.

ΚΚΕ: Μαχητική παρέμβαση ενάντια στα ΝΑΤΟικα πλοία

Θυμίζουμε ότι μαχητική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 30/3/2021 στο λιμάνι της Πάτρας από αντιπροσωπεία των Οργανώσεων Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενάντια στα ΝΑΤΟικα πλοία που τις τελευταίες μέρες έχουν αγκυροβολήσει στην πόλη.

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έκαναν ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά πως είναι ανεπιθύμητο το ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και σε όλη τη χώρα, την ώρα που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ μπλέκουν, κάθε μέρα και πιο πολύ, τους λαούς της περιοχής στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή που οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις προκαλούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συνεκπαιδεύονται με το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Η αντίφαση αυτή, εκ πρώτης όψης, είναι λογική. Εξυπηρετεί και εκφράζει τους σχεδιασμούς και της αστικής τάξης της χώρας για τη γεωπολιτική τής αναβάθμιση. Έτσι και στο παζάρι στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχει και τους στόχους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ εξυπηρετεί. Διακαείς πόθος των οποίων, μεταξύ άλλων είναι η εξασφάλιση της πρόσδεσης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Από αυτά τα γεωστρατηγικά παιχνίδια πολέμου ο λαός της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών μετατρέπεται σε στόχο των κανονιών. Από αυτά τα παζάρια μόνο να χάσει έχει ο ελληνικός λαός. Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του ΝΑΤΟ, με τις πολεμικές προετοιμασίες του και τις σταθερές αρμάδες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα κλιμακώνει τον πολεμικό ανταγωνισμό με Ρωσία, Κίνα και Ιράν.

Με πληροφορίες από ΓΕΝ

Δείτε ακόμα...