Ιορδανία: Επίθεση δέχτηκε βάση των ΗΠΑ – Τρεις στρατιωτικοί νεκροί και 34 τραυματίες

Η βάση «Tower 22» των ΗΠΑ στην Ιορδανία

Η στήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων συμμάχων τους τον πόλεμο του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας τροφοδοτεί διαρκώς άλλες περιφερειακές εστίες έντασης και συγκρούσεων, αυξάνοντας τις ανησυχίες γενικευμένης σύρραξης.

Δυνάμεις της «Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ» ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την επίθεση που εξαπέλυσαν σε θέση αμερικανικών στρατευμάτων στην βορειοδυτική Ιορδανία, στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών Αμερικανών στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων 34.

Η επίθεση, που έγινε στον «Πύργο 22» που είναι βάση επιμελητειακής υποστήριξης στην ιορδανική έρημο, ήταν η πρώτη θανατηφόρα κατά αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν που (στη διάρκεια επίσκεψης στη Νότια Καρολίνα) διαβεβαίωσε την Κυριακή πως θα προβεί σε αντίποινα «με τον τρόπο και τον τόπο της επιλογής μας».

Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 3.000 στρατιώτες στην Ιορδανία και άλλους 2.500 στο Ιράκ.

Η αιματηρή επίθεση της «Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ» προκάλεσε την αντίδραση και του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ που κάλεσε το Ιράν να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην Μέση Ανατολή εκφράζοντας «ανησυχία» για τις εξελίξεις.

Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή της χώρας σε αυτήν την επίθεση, τονίζοντας ότι «οι ομάδες αντίστασης στην περιοχή απαντούν στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία» και ότι «δεν παίρνουν εντολές από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», αλλά «αποφασίζουν και δρουν με βάση τις δικές τους αρχές και συμφέροντα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...