Ιούνης 1974 – Ανοικτή επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ προς τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων

Ανοιχτή επιστολή της ΚΕ ΚΚΕ προς τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων- Ιούνιος 1974
Ανοιχτή επιστολή της ΚΕ ΚΚΕ προς τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων- Ιούνιος 1974

Δημοσιεύουμε την ανοιχτή επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, προς τους άνδρες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 1974.

Η επιστολή αυτή δημοσιεύεται στα Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ, τόμος 10ος σελ. 19-24.
Δημοσιεύεται επίσης γνήσιο αντίγραφο της προκήρυξης.

Τέλος ακολουθούν ορισμένα βιογραφικά αξιωματικών του αστικού στρατού, που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και αρκετοί από αυτούς βασανίστηκαν και εξορίστηκαν την περίοδο της Χούντας.


Ανοιχτή επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Προς
τους άνδρες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων

Σε δύσκολη ώρα, όταν η πατρίδα μας στενάζει κάτω από το καθεστώς της αμερικανόδουλης φασιστικής Χούντας, το ΚΚΕ θεωρεί χρέος του να αποταθεί στα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας, φαντάρους, ναύτες, σμηνίτες, υπαξιωματικούς και πατριώτες αξιωματικούς.

Πάνω από επτά χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός στερείται κάθε ίχνος ελευθερίας. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί – θύματα της ωμής βίας των κρατούντων. Χιλιάδες Έλληνες πολίτες συλλαμβάνονται, φυλακίζονται και βασανίζονται. Δίκαιο και ηθικό έγινε αυτό που θέλει η Χούντα. Και όλα αυτά για να γίνει η Ελλάδα πολεμική βάση εξόρμησης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά των τριγύρω λαών και των προοδευτικών καθεστώτων τους, πεδίο κραιπάλης των ντόπιων και ξένων μεγιστάνων του πλούτου, ένα είδος προτεκτοράτο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Παραδόθηκαν στους Αμερικανούς κυριαρχικά δικαιώματα πάνω σε τμήματα του πάτριου εδάφους.

Τα μονοπώλια, ξένα και ντόπια, θησαυρίζουν. Τα πετρέλαια, που ανακαλύπτονται, παραδίνονται στα αμερικάνικα τραστ. Η ακρίβεια οργιάζει. Ο λαός μας δοκιμάζει την πιο άγρια εκμετάλλευση. Μεγάλη μερίδα του φυτοζωεί και αναγκάζεται να ξενιτευτεί. Πράκτορες του αμερικάνικου Πενταγώνου και της Ουάσιγκτον κατακλύζουν τη χώρα και ρυθμίζουν την εθνική μας ζωή. Οι ναύτες του 6ου αμερικάνικου στόλου δρουν ασύδοτοι και προσβάλλουν την τιμή και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών.

Δυσοσμία μολύνει την ατμόσφαιρα από σκάνδαλα, ρεμούλες και δολοπλοκίες. Η μια κλίκα των δικτατόρων εκτοπίζει την άλλη σ’ έναν άγριο ανταγωνισμό για την εξουσία και τη χλιδή.

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς εθνικής κρίσης. Έρμαιο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, διεθνώς απομονωμένη και ανυπόληπτη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της στρατιωτικής φασιστικής δικτατορίας.

Στο αντεθνικό αυτό κατρακύλισμα του τόπου μας πρωτοστατεί μια ομάδα φασιστών και επίορκων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών που καταφέρνει να χρησιμοποιεί τα στρατευμένα παιδιά του λαού και τους πατριώτες αξιωματικούς, τις ένοπλες δυνάμεις σαν δυνάστες και όργανα εξυπηρέτησης των μονοπωλίων των ξένων, σαν στυλοβάτες και φρουρούς του στρατοκρατικού καθεστώτος.

Οι σκοτεινοί κύκλοι που βοήθησαν, κατεύθυναν και έφεραν τη Χούντα στην εξουσία, θέλουν το στρατό όχι φρουρό της πατρίδας και της ανεξαρτησίας της, αλλά διώκτη του λαού, του «εσωτερικού εχθρού» όπως λένε, καταλυτή της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Με τα στεγανά ενός αμερικάνικου – φασιστικού συστήματος που ύψωσαν γύρω στις ένοπλες δυνάμεις, τις απομόνωσαν από κάθε δημοκρατικό έλεγχο και τις μετέβαλαν ουσιαστικά σε τμήμα του αμερικάνικου Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ. Γ ια να πετύχουν τους δόλιους σκοπούς τους και να αμβλύνουν το εθνικό φρόνημα των φαντάρων και των στελεχών, οι φασίστες ηγήτορες δημιούργησαν μέσα στις γραμμές των ενόπλων δυνάμεων ένα καθεστώς τρόμου και ιδεολογικής συσκότισης. Σε κάθε μονάδα έδωσαν προτεραιότητα στα οργανέτα της Κ ΥΠ και στους βασανιστές της ΕΣΑ, που έγινε τελικά κράτος εν κράτει. Απομονώνουν και κακοποιούν κάθε αντιφρονούντα οπλίτη ή υπαξιωματικό σε ειδικές μονάδες όπου χρησιμοποιούν τα μέσα της ωμής βίας και της ψυχολογικής πίεσης για να κάμψουν τη θέληση και την αξιοπρέπειά τους. Αποτάσσουν κάθε αξιωματικό που δεν είναι της εμπιστοσύνης τους, αναδείχνουν τα τυφλά όργανά τους.

Με το δίχτυ ραδιοφωνικών σταθμών των ενόπλων δυνάμεων, της τηλεόρασης και άλλων μέσων μαζικής προπαγάνδας που διαθέτουν, προσπαθούν να σκοτώσουν στο φαντάρο κάθε υγιή πατριωτική και δημοκρατική σκέψη, για να τον μεταβάλουν σε άβουλο όργανο των αντεθνικών και αντιλαϊκών τους σκοπών. Εκπαιδεύουν μέσα σε τέτοιο πνεύμα, κατά χιλιάδες, στρατιωτικά στελέχη από νέους αξιωματικούς στις ειδικές σχολές πολέμου και κατασκοπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Και χρησιμοποιούν ασύστολα κάθε μέσο διαφθοράς των συνειδήσεων.

Ταυτόχρονα καλλιεργούν, ιδίως στις γραμμές των αξιωματικών, την παραπλανητική αντίληψη ότι μπορούν τάχα με τις λόγχες και τα αμερικανόφερτα τανκς να κυβερνούν τη χώρα και να λύνουν τα κοινωνικά προβλήματα.

Μα η ζωή ανατρέπει τους υπολογισμούς της στρατοκρατίας και των εμπνευστών της. Η ιστορία της Ελλάδας δεν έχει να παρουσιάσει μόνο στρατιωτικά πραξικοπήματα για όφελος πλουτοκρατικών φατριών. Το Εικοσιένα, τα άρματα της κλεφτουριάς έφεραν την απελευθέρωση ενός μέρους της Ελλάδας από τους κατακτητές. Έπειτα ο ελληνικός στρατός, στο πλευρό του λαού, κατέλυσε την απολυταρχία του Όθωνα το 1843 και τη δυναστεία του το 1862. Αργότερα, το 1909 περιόρισε τις αυθαιρεσίες του Παλατιού των Γλίξμπουργκ. Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας ταπεινώσει τους εισβολείς στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας, πλήθος στρατιώτες αλλά και αξιωματικοί πολέμησαν στις τάξεις του ΕΛΑΣ και σε άλλα σώματα τους Γερμανοϊταλούς κατακτητές. Τιμούμε όλους τους αγωνιστές της Ελευθερίας, άσχετα από την πολιτική τους τοποθέτηση.

Μόνο ορισμένοι δωσίλογοι, με σημαία τον αντικομμουνισμό, ύψωσαν βέβηλο χέρι κατά του λαού υπακούοντας σε προστάγματα του κατακτητή, των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών, και της ανάλγητης ελληνικής ολιγαρχίας του πλούτου. Γ ι’ αυτό και στιγματίζονται από το λαό σαν επίορκοι.

Και σήμερα ο λαός μας ξέρει πως η μεγάλη μάζα των φαντάρων, ναυτών και σμηνιτών καθώς και σημαντικός αριθμός αξιωματικών μισούν, όπως αυτός ο ίδιος, την τυραννία της Χούντας και της αμερικανοκρατίας, ξέρει ότι συμμερίζονται τους καημούς του. Ο λαός μας ξέρει πως οι πραγματικοί εχθροί της ελευθερίας του δεν είναι οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά μια κάστα φασίστες αξιωματικοί που εντάχτηκαν στην υπηρεσία των μονοπωλίων και των Αμερικανών.

Σήμερα, που ο ελληνικός λαός ενώνεται και οργανώνεται στην πάλη για τα δίκαιά του, για την ανατροπή της δικτατορίας και της αμερικανοκρατίας, για μια νέα δημοκρατία, χωρίς φακέλους και βασανιστήρια, που να φέρει στο προσκήνιο κυρίαρχο τον ίδιο το λαό, δημιουργό των αγαθών, ορθώνεται και μπροστά στον κάθε πατριώτη αξιωματικό το μέγα ερώτημα: Με ποιον είσαι; Με τους λίγους επίορκους και ξενόδουλους αξιωματικούς, με την αμερικανοκρατία, τους Τομ Πάπας και τους υποτελείς του ή με το λαό, με τους γονιούς και τ’ αδέλφια σου; Με το φασισμό ή με τη δημοκρατία; Με την πισωδρόμηση ή με την πρόοδο;

Έλληνες αξιωματικοί! Θα αφήσετε να σας ναρκώνουν και να σας αφιονίζουν με τις αντικομμουνιστικές ψευδολογίες και συκοφαντίες;

Δεν πρέπει να σας παραπλανούν με τη συκοφαντία ότι το ΚΚΕ εξυπηρετεί ξένους σκοπούς, συκοφαντία που καλλιεργούν οι χωμένοι ως το λαιμό στην ξενοκρατία των αμερικανικών φανερών και μυστικών υπηρεσιών και των απάτριδων μονοπωλίων, που ανοίγουν τις πόρτες της Ελλάδας στον 6ο αμερικάνικο στόλο, με όλα τα θλιβερά επακόλουθα για το λαό, που υποδούλωσαν την Ελλάδα στα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ και που σε εποχή θερμοπυρηνικών όπλων σωρεύουν τρομερούς κινδύνους πάνω από την ωραία πατρίδα μας. Υπάρχει και άλλη πολιτική για την Ελλάδα, πολιτική εθνωφελής, πολιτική που την διακήρυξε επίσημα το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Η πολιτική που απαλλάσσει την Ελλάδα από την κηδεμονία των Αμερικανών και των άλλων ιμπεριαλιστών, που παίρνει μέτρα υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας, περιορίζει τα προνόμια των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων, παίρνει μέτρα βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων, περιφρουρεί τον εθνικό πλούτο και εγκαινιάζει μια εθνωφελή οικονομική και πνευματική ανάπτυξη. Η πολιτική της ειρήνης, ύφεσης και ασφάλειας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πολιτική ενεργού ουδετερότητας και στενής συνεργασίας με όλες τις χώρες.

Μα, για να εφαρμοστεί αυτή, απαιτείται να φύγει από τη μέση η δικτατορία της Χούντας και η αμερικανοκρατία, που υποτάσσει τυφλά την Ελλάδα στον ιμπεριαλισμό. Χρειάζεται ένα δημοκρατικό καθεστώς που θα εφαρμόσει εθνική, δημοκρατική εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Το ΚΚΕ πιστεύει πως η θέση όχι μόνο των φαντάρων, ναυτών και σμηνιτών, αλλά και των αξιωματικών, που πονάνε τον τόπο και το λαό και δε δέχονται εθνικές ταπεινώσεις και στραγγαλισμούς της αξιοπρέπειάς τους, είναι στο πλευρό του λαού, σε μια αντιδικτατορική και δημοκρατική συμμαχία.

Ο ελληνικός λαός θέλει τις ένοπλες δυνάμεις υπερασπιστή της πατρίδας από επιβουλές εχθρών της, συμπαραστάτη του στην οικοδόμηση της δημοκρατίας, με στελέχη αφοσιωμένα στο λαό, στην εθνική ανεξαρτησία και την προκοπή του. Αυτό είναι το μόνο βάθρο ευγενικής σταδιοδρομίας, αξιοπρέπειας και σεβασμού προς το στρατό και τα στελέχη του.

Το βάραθρο που χωρίζει το λαό από τους τυράννους του βαθαίνει. Το νοεμβριανό ξεσήκωμα των φοιτητών, εργατών και άλλου λαού αποτελεί μήνυμα κατηγορηματικό ότι ο λαός μας θέλει να τινάξει και θα τινάξει από πάνω του την τυραννία. Ο φασισμός θα γκρεμιστεί. Το μηνά όλη η ιστορία, παλιότερη και νεότερη. Πού είναι ο Χίτλερ; Πού είναι ο Μουσολίνι; Ας μην αυταπατώνται οι ζηλωτές των Χίτλερ και των Πινοσέτ. Ας δουν τι έγινε τελευταία στην Πορτογαλία. Ύστερα από μισό αιώνα, μια φασιστική δικτατορία-ρεκόρ κατέρρευσε μέσα σε μια νύχτα σαν αποτέλεσμα της μακρόχρονης αντίστασης του λαού, της κοινής δράσης στρατού και λαού. Τώρα ο αγώνας του πορτογαλικού λαού συνεχίζεται για τη στερέωση των δημοκρατικών κατακτήσεων.

Η δύναμη που επικρατεί, τελικά, στην εποχή μας, είναι η δύναμη των λαών, όχι του φασισμού και των ολιγαρχιών. Χρεοκοπεί η επιδίωξη της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας στον κόσμο. Χάος και αβεβαιότητα βασιλεύει και στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες. Ο κόσμος του σοσιαλισμού, της δημοκρατίας και ανεξαρτησίας βαδίζει σταθερά προς όλο και νέες κατακτήσεις ευημερίας και προόδου.

Γι’ αυτά παλεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας μαζί και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Αξίζει να γνωρίσουν καλύτερα τους σκοπούς του ΚΚΕ και οι Έλληνες αξιωματικοί. Να σκεφτούν πάνω σ’ αυτούς και να βρουν τη θέση τους στις γραμμές μιας πλατιάς πατριωτικής αντιδικτατορικής σύμπραξης, όπου ο καθένας διατηρεί τις ιδιαίτερες πολιτικές του πεποιθήσεις.

Βέβαιος για την τελική νίκη, ο ελληνικός λαός, όσες κι αν συναντά δυσκολίες, βαδίζει ανυποχώρητος και χωρίς συμβιβασμούς, στην κατάκτηση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας. Και καλεί και τα στρατευμένα παιδιά του, μαζί με τους πατριώτες αξιωματικούς, να βρεθούν στις φάλαγγες της ελευθερίας.

  • Η Χούντα θα γκρεμιστεί!
  • Η αμερικανοκρατία θα καταλυθεί!
  • Η νέα δημοκρατία θα νικήσει!

Η ΚΕ του ΚΚΕ
Ιούνης 1974

«Από το 9ο ως το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ», Έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ, 1978, σελ. 19-24


Βιογραφικά αξιωματικών του αστικού στρατού, που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και αρκετοί από αυτούς βασανίστηκαν και εξορίστηκαν την περίοδο της Χούντας

ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Ο Στρατηγός Γεράσιμος Αυγερόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 20 Οκτώβρη 1887. Κατατάχτηκε στο στρατό σαν ανθυπίλαρχος, απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών. Πήρε ενεργά μέρος στο Κίνημα στο Γουδί το 1909 σαν υπαξιωματικός. Συμμετείχε στους πολέμους του 1912-13 και αργότερα στο Βαλκανικό μέτωπο το 1917-18. Ακόμα, στη Μικρασιατική εκστρατεία και παρασημοφορήθηκε πολλές φορές για την ηρωική του δράση. Διοίκησε κατά καιρούς το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Σύνταγμα Ιππικού και άλλες μονάδες.

Στελέχη του ΕΛΑΣ στα Σαρδίνια Αιτωλοακαρνανίας -στο κέντρο ο στρατηγός Γεράσιμος Αυγερόπουλος

Χρημάτισε επίσης διευθυντής Ιππικού του Υπουργείου Στρατιωτικών και υπηρέτησε σε διάφορες άλλες θέσεις όπως: Υποδιοικητής Σχολής Ευελπίδων, Διοικητής Σχολής Υπαξιωματικών και τελικά Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Στρατιωτικών Υπηρεσιών. Όλους τους βαθμούς στη στρατιωτική ιεραρχία τους πήρε κάτ’ επιλογή.

Για τις πεποιθήσεις του, η δικτατορία του Μεταξά τον αποστράτευσε το 1938. Οργάνωσε και διηύθυνε την αντιδικτατορική κίνηση «Πρόμαχοι Λαϊκών Ελευθεριών»(ΠΛΕ) με σκοπό την ανατροπή της δικτατορίας.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, η κυβέρνηση του Μεταξά δεν ανακάλεσε τον Στρατηγό Αυγερόπουλο, παρόλο που το ζητεί με αναφορά του. Με την κατάληψη της χώρας μας από τους Ναζί, ο Στρατηγός Αυγερόπουλος πήρε ενεργά μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση ως Διοικητής του τομέα Πόρτα-Μουζάκι. Οργάνωσε και διηύθυνε τον αφοπλισμό των εκεί Ιταλικών δυνάμεων Πεζικού και ενός Συντάγματος Ιππικού. Κατόπιν τοποθετήθηκε Διοικητής της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Ηπείρου και στη συνέχεια ανέλαβε Διοικητής της ομάδας Μεραρχιών του ΕΛΑΣ (1ης και 8ης ). Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 1944 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και τη διάλυση του ΕΛΑΣ διώχτηκε από το αστικό κράτος, φυλακίστηκε και εξορίστηκε ως το 1952. Υπήρξε από τους ιδρυτές της ΕΔΑ και διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Εκλέχθηκε τρεις φορές βουλευτής Αθήνας της ΕΔΑ. Υπήρξε μέλος και αντιπρόσωπος του γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών και πρόεδρος των Πανελληνίων Ενώσεων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Αντίστασης.

Το 1965 διώχθηκε με σκηνοθετημένες κατηγορίες για τη γνωστή έκρηξη στο Γοργοπόταμο και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή. Αποφυλακίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου Χαρίτων και συνέχισε τον αγώνα.

Η Χούντα τον έπιασε την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος και τον εκτόπισε στην Γιούρα σε ηλικία τότε 80 χρόνων. Απολύθηκε το 1969 και από τότε και ως την τελευταία μέρα της ζωής του ακόμα και από το κρεβάτι του πόνου συνέχισε τον αγώνα. Για την αγωνιστική του δράση, συμμετείχε στο τιμητικό προεδρείο του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΚΟΣ

Ο Αλέκος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Μοσιά Κορινθίας. Το 1935 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν ανθυπολοχαγός. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο ως διοικητής λόχου. Τραυματίστηκε στο Αργυρόκαστρο. Τιμήθηκε με χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Στη γερμανοϊταλική κατοχή, με βαθμό υπολοχαγού συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1942. Εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ στην Αθήνα. Αργότερα βγήκε στο αντάρτικο. Τοποθετήθηκε καπετάνιος και εκπαιδευτής στη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα. Μετά τη Βάρκιζα φυλακίστηκε. Καταδικάστηκε σε θάνατο με τον ΑΝ 375 της δικτατορίας Μεταξά, για κατασκοπία. Κατάφερε όμως να δραπετεύσει και βγήκε αμέσως στο βουνό. Τοποθετήθηκε επιτελάρχης του ΚΓΑΝΕ (Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας) του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Ονομάστηκε από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση συνταγματάρχης.

Η συμβολή του στις νικηφόρες μάχες του ΔΣΕ στην Καρδίτσα και στο Καρπενήσι ήταν καθοριστική, καθώς είχε την κύρια ευθύνη της σχεδίασης των επιχειρήσεων. Η τελευταία του αποστολή – κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου – ήταν τον Αύγουστο του 1949, όταν τέθηκε επικεφαλής, μαζί με τους Χαρίλαο Φλωράκη και Νίκο Μπελογιάννη, στο περίφημο Επίλεκτο Απόσπασμα. Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) βρέθηκε στην Τασκένδη πολιτικός πρόσφυγας.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Επαναπατρίστηκε το 1977.
Μέχρι το 1990 ήταν πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ (Πανελλήνιας Ένωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων), υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Κορινθίας το 1985.
Στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές το 1994 εκλέγεται πρόεδρος στο χωριό Μοσιά. Με την επίσημη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, του αναγνωρίστηκε ο βαθμός του συνταγματάρχη ε.α.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Παπαγιάννης Στέφανος γεννήθηκε στο χωριό Μαυράτο της Ικαρίας το 1908. Το1926 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και σε συνέχεια εντάχθηκε στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ήταν γενικός επιτελάρχης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Συμμετείχε στον αγώνα κατά της δικτατορίας του Μεταξά, όντας αξιωματικός του Πυροβολικού, μέσα από παράνομη αντιφασιστική οργάνωση που είχε ιδρυθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1946 εξορίστηκε στη Φολέγανδρο, απ’ όπου δραπέτευσε το 1947 μαζί με άλλους 11 εξόριστους αξιωματικούς.
Μετά τον Εμφύλιο, έζησε στις σοσιαλιστικές χώρες, μέχρι το 1955, οπότε ήρθε παράνομος στην Ελλάδα. Πιάστηκε από την Ασφάλεια το 1956.
Δικάστηκε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπίας, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Έμεινε στη φυλακή μέχρι τον Ιούνη του 1966.
Ο Στέφανος Παπαγιάννης εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στο 9ο, 10ο και 11ο Συνέδριο.

Τον Απρίλη του 1967, εξορίστηκε στη Γυάρο, στη Λέρο και σε συνέχεια στον Ωρωπό. Απελευθερώθηκε το 1970 και εντάχθηκε αμέσως στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.

Το 1973 συνελήφθη εκ νέου, κρατήθηκε στα μπουντρούμια της ΕΣΑ και στη συνέχεια εκτοπίστηκε στη Γυάρο μέχρι την κατάρρευση της δικτατορίας.
Πέρασε όλες τις δοκιμασίες αλύγιστος.

«Έφυγε» τον Δεκέμβρη του 1996.

Ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ την ΚΕ του ΚΚΕ τον αποχαιρέτισε εκ μέρους του Κόμματος, θυμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής –«λόγια ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη αγωνιστική κληρονομιά που αφήνεις στον καθένα μας και σ’ όλους μαζί».

Ήρθαμε να σου πούμε αυτό που και εσύ γνωρίζεις καλά, ότι ο θάνατος δεν μπορεί να σβήσει τη σχέση που χτίσαμε μεταξύ μας στον αγώνα για το λεύτερο μέλλον του κόσμου. Ο θάνατος δεν μπορεί να σε κλέψει από τη μνήμη και την καρδιά μας, γιατί πάντα μέσα στις φλέβες μας θα κυλά το χαμόγελό σου, η αισιοδοξία σου για τη ζωή, η πίστη σου στον αγώνα μας.

Ο σύντροφος Στέφανος Παπαγιάννης ανήκε στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Γνώρισε και ζυμώθηκε με τα βάσανα, τις ανάγκες του λαού. Ο ίδιος λέει στο βιβλίο του:

«Η ζωή στο χωριό ήταν δύσκολη. Κτήματα για καλλιέργεια δεν υπήρχαν. Τα μεροκάματα στο νησί ήταν σπάνια. Συχνά τη βγάζαμε με λίγο ψωμί, λίγο χαλβά ή σαρδέλα. Όμως μάθαμε να αγαπάμε τη δουλειά και τα γράμματα, συνηθίσαμε στη σκληραγωγία και τη λιτότητα. Διδαχθήκαμε από παιδιά την τιμιότητα και την ανθρωπιά, εκείνες τις αρχές που παίξανε θετικό ρόλο στην κατοπινή μου ζωή».

Έτσι απλά, με αρχές, ξεκίνησε τη ζωή του με αγάπη για τον άνθρωπο, αντίθετος με την κοινωνική αδικία. Από μαθητής ακόμα φωλιάζουν οι αριστερές ιδέες στη σκέψη του και αρχίζει να ωριμάζει η ανάγκη της κοινωνικής αλλαγής. Η σπίθα αυτή στη συνέχεια, όπως λέει πάλι ο ίδιος, στη Σχολή Ευελπίδων που φοίτησε, διατηρήθηκε και έγινε φωτιά.

Γιατί παρά τους αυστηρούς περιορισμούς και τα εμπόδια, οι προτάσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα του λαού και του τόπου πέρναγαν τις πύλες των στρατοπέδων και γίνονταν γνωστές στους φαντάρους και τους αξιωματικούς.

Έτσι, ο Στέφανος Παπαγιάννης, ο νεαρός αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ο αγωνιστής κατά του Μεταξά, γίνεται μέλος του Κόμματος το Μάη του ’42.
Από εύελπις αντάρτης του ΕΛΑΣ, μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού, κομμουνιστής, συνεχίζει τη ζωή του πάντα με αρχές, με αξίες, ιδανικά, την αφιερώνει στον αγώνα για την ειρήνη, για το δίκιο, για την εθνική ανεξαρτησία, για την απελευθέρωση του ανθρώπου, για το σοσιαλισμό.
Στη μακρόχρονη κομματική ζωή του αναδείχτηκε σε πολλές υπεύθυνες καθοδηγητικές θέσεις, έζησε και συμμετείχε σ’ όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία του τόπου μας.
Όλοι όσοι σε γνώρισαν, σύντροφε Στέφανε, σε καλές αλλά και σε δύσκολες εποχές, εκεί που κρίνεται το μέγεθος, η αντοχή και το βάθος του αγωνιστή, σε εκτίμησαν και σε αγάπησαν.
Σ’ αγαπήσαμε για την αφοσίωσή σου στο Κόμμα, για τη συνέπεια στους αγώνες σου.
Σ’ αγαπήσαμε γιατί έζησες τα μαρτύρια και τον τίμιο αγώνα του λαού μας, πάνω από μισό αιώνα, σαν μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ, αταλάντευτος, πρωτοπόρος αγωνιστής σ’ όλες τις καμπές του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος.
Σ’ αγαπήσαμε για την ευγένεια, την καλοσύνη σου, για το ήθος σου και τη σεμνότητά σου, για όλη εκείνη τη συμπεριφορά σου που ήταν υπόδειγμα συντροφικότητας, πρότυπο συνέπειας λόγων και έργων, κομμουνιστή, σε κάθε έκφραση της ζωής σου.
Σ’ αγαπήσαμε και σε σεβόμαστε, σύντροφε Στέφανε, γιατί ήσουν άνθρωπος ευαίσθητος με μεγάλη καρδιά, όμως αδιάλλακτος απέναντι σε κάθε εκδήλωση υπεροψίας, μπροστά στους ανθρώπους του μόχθου, σε κάθε έλλειψη εμπιστοσύνης στη δύναμη του αγώνα τους και στην ιστορική αποστολή του Κόμματος.

Αγαπημένε μας Στέφανε.
Ξέρουμε πως δε σου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, μιας και έζησες σαν σεμνός και αθόρυβος μαχητής, σ’ όλα τα μέτωπα του αγώνα. Ξέρουμε ότι σαν αξιωματικός του ελληνικού στρατού, μπορεί να καταδικάστηκες σε θάνατο, να διώχτηκες, να μην τιμήθηκες από την πολιτεία όπως άξιζε η προσφορά σου στην πατρίδα και στο λαό μας.
Αγαπήθηκες και τιμήθηκες όμως από όλους αυτούς που δεν έσκυψαν το κεφάλι, που αγάπησαν όπως κι εσύ τη ζωή και τον άνθρωπο και έδωσαν όπως κι εσύ ό,τι καλύτερο μπορούσαν για μια καλύτερη ζωή.

Ακριβέ μας σύντροφε Στέφανε,
Φεύγεις σήμερα από κοντά μας. Όμως όλοι ξέρουμε ότι δε χάνεσαι.
Γιατί στο νου και στην καρδιά μας θα ‘χεις πάντα μια ξεχωριστή θέση. Εκεί θα βρίσκεσαι και θα στηρίζεις τα βήματα του αγώνα μας που συνεχίζεται. Καλό ταξίδι.

ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλης

Ο Βασίλης Βενετσανόπουλος αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Ως αξιωματικός του αστικού στρατού είχε επαφή με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα ακόμα και στις συνθήκες της δικτατορίας του Μεταξά.

Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1941 και έδρασε ως αξιωματικός στον ΕΛΑΣ Αθήνας. Από το 1943 έως το 1944 υπηρέτησε από τη θέση του επιτελάρχη σε διάφορα τμήματα του ΕΛΑΣ στην Κεντρική Ελλάδα και την Ήπειρο και στο Γενικό Αρχηγείο. Το 1944 ανέλαβε τη διοίκηση στην αρχή τάγματος και λίγο αργότερα συντάγματος του ΕΛΑΣ στην Αθήνα. Έλαβε μέρος στις μάχες του Δεκέμβρη 1944.

Τον Αύγουστο του 1947 και ενώ ήταν έτοιμος να περάσει και πάλι στο βουνό και να ενταχθεί στις γραμμές του ΔΣΕ, τον συνέλαβαν και τον έστειλαν εξορία στη Νάξο. Από εκεί δραπέτευσε μαζί με άλλους 13 μόνιμους αξιωματικούς την Πρωτομαγιά του 1947 και εντάχθηκε στον ηρωικό ΔΣΕ.

Υπηρέτησε στο Αρχηγείο Δυτικής Μακεδονίας και ύστερα ως επιτελάρχης στην 9η Μεραρχία που πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι. Το 1949 και ως την υποχώρηση του ΔΣΕ ήταν στο Αρχηγείο του ΔΣΕ ως αξιωματικός επιχειρήσεων.

Το 1968 πήρε μέρος στη 12η πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ όπου και εκλέχθηκε τακτικό μέλος της ΚΕ. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ εκλέχθηκε και στο 9ο και 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στο 11ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής Κομματικού Ελέγχου.

Η πρωτότυπη ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...