ΗΠΑ: «Αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ» η Βόρεια Μακεδονία

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department - Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ

«Αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε την Βόρεια Μακεδονία ο απερχόμενος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκ. Εσκομπάρ, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφορούσε αποκλειστικά την ένταξη της γειτονικής χώρας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και όχι την επίλυση των άλλων προβλημάτων. 

«Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές (VMRO), ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία», δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council». 

Ο Γκ.  Εσκομπάρ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην γειτονική χώρα, έκανε λόγο  για μια αυξανόμενη επικράτηση του ρεαλισμού. «Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Έτσι, πιστεύω ότι θα δούμε, και ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Και καθώς θα το κάνουν αυτό, μπορούν να περιμένουν τη συνεργασία από την πλευρά των ΗΠΑ», είπε. 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης …εκτιμούσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας «θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση»!

«Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μας βρουν απέναντι», δήλωσε σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό, προσπερνώντας πως η ίδια η ΝΑΤΟική συμφωνία αφήνει διάπλατη την πόρτα στον αλυτρωτισμό, μη αποκλείοντας την χρήση «Μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας. 

Επιμένει σε «Μακεδονία» η Σιλιάνοφσκα

Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας,Γκ. Σιλιάνοφσκα, επέλεξε να αναφέρεται μόνο ως «πρόεδρος», χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης, σε μια ακόμη υπόμνηση ότι κάθε άλλο παρά έχει κλείσει το ζήτημα του ονόματος. 

Θυμίζουμε ότι και ο ηγέτης του κόμματος VMRO – DPNE (από το οποίο προέρχεται η Σιλιάνοφσκα), Χρ. Μίτσκοσκι, που πιθανολογείται ως νέος πρωθυπουργός, προχώρησε σε δηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα, λέγοντας ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και της λέξης «μακεδονικός» δεν συνιστά «καμία παραβίαση» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κάλεσε δε την Ελλάδα «να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον». Διεμήνυσε ταυτόχρονα πως «αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας».

Δείτε ακόμα...