ΗΠΑ: “Αν η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα και αδυνατίζει με αυτό τον τρόπο το ΝΑΤΟ, ίσως τα δεχθεί η Πολωνία”

ΗΠΑ - Ρωσία - Πυρηνικά

“Αν η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα και αδυνατίζει με αυτό τον τρόπο το ΝΑΤΟ, ίσως τα δεχθεί η Πολωνία”, δήλωσε για λογαριασμό της χώρας η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Βαρσοβία, Ζορζέτ Μοσμπάχερ. Η δήλωση έγινε μέσα από ένα tweet ως συνέχεια στην προσπάθεια του Πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίκ Γκρενέλ, να πείσει τη Γερμανία μην απομακρύνει τα αμερικανικά πυρηνικά.

Όπως έγραψε ο Γκρενέλ: “Θα δεχθεί η Γερμανία αυτή την ευθύνη ή θα απολαύσει τα οικονομικά οφέλη από την ασφάλεια που της προσφέρουν οι υπόλοιποι σύμμαχοι;”

Το θέμα έγινε αντικείμενο έντονου σχολιασμού στο ρωσικό Τύπο όπου τονίστηκε πως η μεταφορά τέτοιων όπλων στην Πολωνία θα διέλυε πλήρως τη συμφωνία Ρωσίας – ΝΑΤΟ του 1997 όπου αναφερόταν “το ΝΑΤΟ και η Ρωσία δεν θεωρούνται αντίπαλοι”.

Ωστόσο την πρόταση της Μοσμπάχερ ουσιαστικά υπερθεμάτισε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ο οποίος επίσης σε ένα tweet έγραψε πως όσο τα πυρηνικά υπάρχουν, θα είναι απαραίτητα και στο ΝΑΤΟ για να υπερασπίζει την… ειρήνη.

Τον Ιανουάριο η Μοσμπάχερ είχε προκαλέσει ξανά αντιδράσεις στη Ρωσία μετά από την ανιστόρητη δήλωση της, ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε μετά από “συνεργασία” της Σοβιετικής Ένωσης με τους Ναζί. 

Με πληροφορίες από: rt.com

Δείτε ακόμα...