ΗΠΑ: Ανακοίνωση της πρόθεσής τους να αποχωρήσουν από την Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών επικαλούμενες παραβιάσεις εκ μέρους της Ρωσίας

Αμερικανικό κατασκοπευτικό Boeing rc-135v
Αμερικανικό κατασκοπευτικό τύπου Boeing rc-135v

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί) την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες και επιτρέπει άοπλες πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τους όρους της Συνθήκης.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποχώρηση από την Συνθήκη θα πραγματοποιηθεί επίσημα σε έξι μήνες. Αυτό σύμφωνα με τους όρους αποχώρησης που προβλέπονται από τη συνθήκη.

Πρόκειται για τη δεύτερη αποχώρηση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από μια σημαντική διεθνή Συνθήκη. Μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF) που έγινε πέρυσι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ο Τραμπ προτίθεται να ενημερώσει σήμερα τη ρωσική κυβέρνηση για το γεγονός αυτό.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Γιερμακόφ, δήλωσε πως η χώρα του έχει σχέδιο δράσης σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών. Πρόσθεσε πως αρχικά πρέπει να περιμένουν την επίσημη απόφαση της Ουάσιγκτον για την αποχώρηση από τη συνθήκη.

Χαρακτηρίζοντας ως παντελώς αβάσιμους τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη αυτή, τόνισε ότι «Πάντα έχουμε κάποιο σχέδιο Β. Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό αυτοπροβάλλονται ως αξιόπιστος εταίρος και ως εκ τούτου είμαστε αναγκασμένοι να σχεδιάζουμε την περαιτέρω δραστηριότητα μας ξεκινώντας από το με τι είδους εταίρο έχουμε να κάνουμε την παρούσα στιγμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...