Την πυρηνική στρατηγική απέναντι στην Κίνα και «συμμάχους» της αναπροσαρμόζουν οι ΗΠΑ. Για πρώτη φορά έγγραφο εξετάζει το ενδεχόμενο ταυτόχρονων ή διαδοχικών πυρηνικών κρίσεων.
Την πυρηνική τους στρατηγική προσαρμόζουν οι ΗΠΑ στη «νέα γεωπολιτική πραγματικότητα», αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times» (NYT), σε μια εποχή που τα καπιταλιστικά κράτη εξοπλίζονται και προετοιμάζονται για μεγάλη σύγκρουση, ενώ οι εστίες της έντασης ξεπηδούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Γίνεται αναφορά σε έγγραφο, ως το πρώτο που εξετάζει λεπτομερώς κατά πόσον οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σε πυρηνικές κρίσεις που ξεσπούν ταυτόχρονα ή διαδοχικά, με συνδυασμό πυρηνικών και μη πυρηνικών όπλων.
Αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε τον Μάρτη ένα «άκρως απόρρητο πυρηνικό σχέδιο» που για πρώτη φορά επαναπροσανατολίζει την αποτρεπτική στρατηγική της χώρας στην επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, αναφέρουν οι NYT.
Το αναθεωρημένο σχέδιο, με τίτλο Nuclear Employment Guidance (κατευθυντήριες οδηγίες για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων), αναμένεται να σταλεί στο Κογκρέσο πριν από την αποχώρηση του Μπάιντεν από το αξίωμα.
«Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι τέσσερις προηγούμενες κυβερνήσεις, εξέδωσε μια αναθεώρηση της πυρηνικής στρατηγικής και οδηγίες σχεδιασμού της ανάπτυξης των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σάβετ, και ισχυρίστηκε ότι «δεν αποτελεί απάντηση σε κάποια μεμονωμένη οντότητα, χώρα ή απειλή».
Ωστόσο αναλυτές και αξιωματούχοι διατυπώνουν ξεκάθαρα ότι το «νέο δόγμα» λαμβάνει υπόψη του τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό σε Ασία – Ειρηνικό και Ευρώπη και τα «στρατόπεδα» που αναδύονται, βλέπε κυρίως Κίνα.
Αντιμετώπιση «πολλαπλών αντιπάλων»
«Ο Πρόεδρος εξέδωσε πρόσφατα επικαιροποιημένες οδηγίες για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ώστε να ληφθούν υπόψη οι πολλαπλοί πυρηνικά εξοπλισμένοι αντίπαλοι», είχε δηλώσει ο Βιπίν Ναράνγκ, πυρηνικός στρατηγικός αναλυτής του MIT, που υπηρέτησε στο Πεντάγωνο. «Και ειδικότερα», πρόσθεσε, οι οδηγίες για τα όπλα λαμβάνουν υπόψη «τη σημαντική αύξηση του μεγέθους και της ποικιλομορφίας» του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας.
Τον Ιούνη, ο ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μη διάδοση, Πρανάι Βάντι, είχε αναφερθεί επίσης στο έγγραφο.
Η νέα στρατηγική, είπε, τονίζει «την ανάγκη να αποτρέψουμε ταυτόχρονα τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα». Και συνέχισε: «Στο παρελθόν, η πιθανότητα οι αντίπαλοι των ΗΠΑ να συντονίσουν πυρηνικές απειλές για να ξεπεράσουν το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο φαινόταν απομακρυσμένη. Αλλά η αναδυόμενη εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και τα συμβατικά όπλα που παρέχουν η Βόρεια Κορέα και το Ιράν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αλλάξει ριζικά τη σκέψη της Ουάσιγκτον.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά στην πυρηνική επέκταση της Κίνας, που είναι ταχύτερη απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πριν από δύο χρόνια. Το Πεκίνο προχωρά με αποφασιστικότητα το σχέδιο, από τη διατήρηση ενός “ελάχιστου αποτρεπτικού μέτρου”, να φτάσει ή να ξεπεράσει το μέγεθος των οπλοστασίων της Ουάσιγκτον και της Μόσχας.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ υπολογίζουν πως η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει τα πυρηνικά της όπλα, σε τουλάχιστον 60, πλησιάζοντας το οπλοστάσιο του Πακιστάν και του Ισραήλ».
«Οι ΗΠΑ διασπείρουν τη ρητορική της κινεζικής πυρηνικής απειλής, βρίσκοντας προφάσεις για να επιδιώξουν στρατηγικό πλεονέκτημα», σχολίασε το κινεζικό ΥΠΕΞ, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για το δημοσίευμα.
Κίνα: «Πλήρης επανένωση» με την Ταϊβάν
Στο μεταξύ, την αποφασιστικότητά της να υπάρξει «πλήρης επανένωση» με την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος του εδάφους της, δηλώνει η Κίνα, σε ένα από τα μέτωπα σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.
Περισσότεροι από 1.200 πολιτικοί αξιωματούχοι και φιλοκινεζικές προσωπικότητες από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και το εξωτερικό μετείχαν προχτές στο ετήσιο συνέδριο με τίτλο «Προώθηση της ειρηνικής επανένωσης της Κίνας» που έγινε στο Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.
«Σήμερα, είμαστε πιο βέβαιοι και πιο ικανοί από ποτέ να ολοκληρώσουμε την επανένωση», δήλωσε ο Σι Ταϊφένγκ, επικεφαλής του Τμήματος Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου (UFWD). Το UFWD είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαλόγου με τις εθνικές μειονότητες, τις θρησκευτικές ομάδες και τους Κινέζους του εξωτερικού για θέματα που σχετίζονται με το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, το Θιβέτ, τη Σιντζιάνγκ και την Ταϊβάν.
Στην ομιλία του, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε ότι η παρούσα κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν είναι «σοβαρή και πολύπλοκη», με τα «δυτικά» κράτη να πραγματοποιούν διάπλου, στο όνομα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.