ΗΠΑ: Αντίδραση στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department - Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ

Την αντίδραση της Ουάσινγκτον έχουν προκαλέσει οι κινήσεις της Άγκυρας να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη συριακή κυβέρνηση, στον απόηχο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και ενώ ο Ερντογάν δηλώνει πλέον ανοικτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του. Χθες, η Ουάσιγκτον κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να το σκεφτούν δυο φορές προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με τον «βάρβαρο δικτάτορα» Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν την υποστήριξή τους στην αποκατάσταση του βάρβαρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ

Νεντ Πράις, Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (των ΗΠΑ)

«Παροτρύνουμε τα κράτη να εξετάσουν προσεκτικά το φρικτό ιστορικό του καθεστώτος Άσαντ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πορεία των τελευταίων δώδεκα ετών, καθώς συνεχίζει να διαπράττει ωμότητες σε βάρος του συριακού λαού και να του αρνείται την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές», πρόσθεσε.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της συριακής επικράτειας που είχε χάσει κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Του καταλογίζεται ο εκτοπισμός του μισού πληθυσμού της χώρας. Παράλληλα στην εμφύλια σύγκρουση και ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ αξιοποιήθηκε η άνοδος όπως και η πτώση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Την περασμένη χρονιά καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από την έναρξη του πολέμου και αυξανόμενος αριθμός χωρών θεωρεί τον Άσαντ τον νικητή της σύρραξης. Τον Μάρτιο του 2022, ο Σύρος πρόεδρος ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχο των ΗΠΑ, στην πρώτη του επίσκεψη σε άλλο αραβικό κράτος αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...