ΗΠΑ – Αυστραλία: Ιμπεριαλιστική συμμαχία στον Ινδικό-Ειρηνικό ωκεανό έναντι άλλων ανταγωνιστών

Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, συμμετέχουν στις ΗΠΑ για τριμερή ναυτική άσκηση στη Θάλασσα τω Φιλιππίνων
Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, συμμετέχουν με τις ΗΠΑ για τριμερή ναυτική άσκηση στη Θάλασσα των Φιλιππίνων / 19-7-2020 / Πηγή: usnavy

Με στόχο την παρεμπόδιση των κινεζικών σχεδιασμών στον Ινδικό-Ειρηνικό ωκεανό, έγινε την περασμένη Τρίτη, στην Ουάσιγκτον, η 30ή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ και της Αυστραλίας (AUSMIN), Μάικ Πομπέο, Μαρκ Εσπερ και Μαρίζ Πέιν, Λίντα Ρέινολντς, αντίστοιχα.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν, ανάμεσα στ΄ άλλα υπέγραψαν «μια ταξινομημένη (“classified”, ουσιαστικά απόρρητη) δήλωση αρχών για τη Συμμαχία στην αμυντική συνεργασία και τις προτεραιότητες της διμερούς στάσης ισχύος σε Ινδικό – Ειρηνικό», με την οποία «δημιουργείται μια διμερής ομάδα εργασίας στάσης ισχύος για να διαμορφώσει συστάσεις που θα αναπτύξουν τη συνεργασία στη στάση ισχύος (των δύο χωρών) σε Ινδικό – Ειρηνικό για την προώθηση μιας ασφαλούς και σταθερής περιοχής και την αποτροπή καταναγκαστικών πράξεων βίας και της χρήσης ισχύος».

Επι της ουσίας δημιουργείται ένα νέο εργαλείο ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας, με στόχο την «αποτροπή» αντίπαλων στρατιωτικών και γεωπολιτικών επιδιώξεων στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζεται ανοιχτά στήριξη σε μια σειρά από δυνάμεις και καταστάσεις που προκαλούν ανησυχία στην Κίνα: «Βαθιά ανησυχία» για την προσπάθεια της Κίνας «να σβήσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ», για την κατάσταση των Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάγκ, όπου το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με ένα ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα, «βούληση για διατήρηση ισχυρών δεσμών με την Ταϊβάν», και ότι θα στηρίξουν «τη συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς».

Οι αντιθέσεις αυτές εκφράζονται και στην περίπτωση της πανδημίας όπου τονίζεται οτι αυτή αποτέλεσε πεδίο διείσδυσης σε χώρες μέσα από την παροχή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και άλλης βοήθειας για να ενισχύσει τις σχέσεις της [η Κίνα] με χώρες που «χτυπήθηκαν» από τον Covid-19. «Η πανδημία μείωσε την αντοχή κρατών (της περιοχής) σε αιφνίδιες εξελίξεις και δημιούργησε κίνητρα σε ορισμένους σοκ παίκτες να αποκτήσουν στρατηγικά οφέλη με τρόπους που υπονομεύουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και τη σταθερότητα της περιφέρειας».

Παράλληλα ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τη θέση συμμετοχής της Κίνας στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, με στόχο διαμόρφωσης εμποδίων στη Κίνα, κάτι που η ίδια συστηματικά αρνείται γιατί θέτει οτι δεν είναι ισχυρή πυρηνική δύναμη. Σε αυτό το φόντο, επιβεβαιώνεται και η δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας του Κουαρτέτου («Quad») που συγκροτούν οι δύο χώρες με την Ιαπωνία και την Ινδία.

Δείτε ακόμα...