ΗΠΑ: Αύξηση αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Ανεργία στις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Ανεργία στις ΗΠΑ / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Benjamin Disinger

Απροσδόκητα αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα τελικά ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας, παρότι η αγορά εργασίας και οι συνθήκες που επικρατούν παραμένουν ίδιες.

Η ζήτηση δηλαδή για εργαζομένους παραμένει το ίδιο ισχυρή, την ώρα που οι ελλείψεις κινούνται σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για την απόκτηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 203.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου. Πρόκειται για τα υψηλότερα μεγέθη από τον Φεβρουάριο, όπως ανέφερε χθες το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει πως οι αρχικές αιτήσεις για την προηγούμενη εβδομάδα θα κινούνταν χαμηλότερα, δηλαδή στις 195.000. Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις έχουν γενικά μείνει στάσιμες αφότου σημείωσαν χαμηλό 53 ετών τον Μάρτιο, αριθμώντας 166.000.

Από την πλευρά τους οι οικονομολόγοι απέδωσαν την αύξηση κατά δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στα στοιχεία που παρουσιάζουν μια μεταβλητότητα, λόγω των διακοπών κατά τη διάρκεια του Πάσχα αλλά και των διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Στα τέλη Μαρτίου καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ 11,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και οι μισθωτοί (εκτός πρωτογενούς τομέα) αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 428.000. Ο περασμένος μήνας ήταν ο 12ος στη σειρά με αύξηση θέσεων εργασίας που υπερέβαινε τις 400.000.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), για πρώτη φορά έπειτα από 22 χρόνια, αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, με την ίδια να γνωστοποιεί πως από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να μειώσει σταδιακά το μέγεθος των ομολόγων που κατέχει. Η κεντρική τράπεζα, η οποία ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο, ελπίζει να φέρει σε ισορροπία και εναρμόνιση τη ζήτηση με την προσφορά στην αγορά εργασίας. Οι πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των μισθών, διατηρώντας παράλληλα τον πληθωρισμό σε ανυπόφορα υψηλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν τους οκτώ μήνες έως τον Απρίλιο τη μικρότερη αύξηση. Παράλληλα, σε ετήσια βάση οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή επιβραδύνθηκαν για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, o δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τιμές στη βενζίνη στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6,1%, αφού είχαν ανέβει κατά 18,3% τον Μάρτιο. Ετσι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο σημειώνοντας μικρή επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάρτιο και παραμένοντας όμως σε υψηλό σχεδόν 40 ετών.

Αναδημοσίευση από: kathimerini

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...