ΗΠΑ: Δεσμεύονται να διατηρήσουν τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή

Από τη συνάντηση Μάρκ Εσπέρ- Μπένι Γκαντς, Πηγή: Twitter

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύθηκε γραπτώς χθες Πέμπτη να διατηρήσει τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ έναντι των άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής. Στο Τελ Αβίβ εκφράζονται ανησυχίες για την ενδεχόμενη πώληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προηγμένων αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπένι Γκαντς υπέγραψαν σχετικό έγγραφο έπειτα από συνομιλίες στην Ουάσιγκτον.

Μπένι Γκαντς: Στρατηγική δέσμευση των ΗΠΑ στην ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ

Ο Μπένι Γκαντς ανέφερε μέσω Twitter ότι η κοινή διακήρυξη αυτή «επιβεβαιώνει τη στρατηγική δέσμευση των ΗΠΑ στην ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ τα χρόνια που θα έρθουν». Σημείωσε σε δεύτερο tweet ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η αμερικανική δέσμευση θα διαρκέσει για τέσσερα χρόνια.

«Είναι σημαντικό για εμένα να επαναβεβαιώσω για ακόμη μια φορά την ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Μ. Έσπερ.

Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ κατά τις πωλήσεις όπλων και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ, που διαρκεί πολύ καιρό, είναι εγγυημένη και απαρασάλευτη

Μαρκ Έσπερ, Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Το Ισραήλ εναντιώνεται εδώ και χρόνια στην πώληση μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Σ αυτές συμπεριλαμβάνει την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Πρόκειται για χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες ειρήνης. Ωστόσο θέλει να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή στο στρατιωτικό πεδίο.

Περιορισμοί στον Πρόεδρο για πώληση F-35

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπήρχε «κανένα πρόβλημα» όσον αφορά την πώληση μαχητικών F-35 στα ΗΑΕ. Σημειώνουμε οτι υπογράφτηκε τον περασμένο μήνα η εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μια και των Εμιράτων και του Μπαχρέιν από την άλλη.

Δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατέθεσαν σχέδιο νόμου που ορίζει νέο πλαίσιο για τις πωλήσεις των F-35 στο εξωτερικό. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, όποιος κι αν είναι, δεν θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες για την πώληση αεροσκαφών τελευταίας γενιάς. Μόνο εάν «πιστοποιείται» από το Κογκρέσο πως «η αεροναυτική τεχνολογία των ΗΠΑ και η ασφάλεια του Ισραήλ προστατεύονται πλήρως».

Δείτε ακόμα...